За трета поредна година ВМС награди пет личности за изключителен принос към живота на мюсюлманската общност

 

За трета поредна година Висшият мюсюлмански съвет (ВМС), централен колективен орган на Мюсюлманско изповедание, връчи годишните награди „Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди“. Церемонията по награждаването се състоя на 8 декември (неделя) 2019 година от 17:30 часа в зала „Концертна“ на Централния военен клуб в София.

 

 

Петима бяха отличените в рамките на тазгодишната тържествена церемония – всички те представители на различни етноси, вероизповедания и социални прослойки, но имащи помежду си нещо общо, което ги свързва - изключителните им заслуги към живота на мюсюлманската общност и развитието на Мюсюлманско изповедание у нас.

Почетната първа награда на ВМС тази година беше връчена на председателя на Българския хелзинкски комитет доц. Красимир Кънев.

„Доц. Красимир Кънев бе номиниран във връзка с дългогодишната си, близо 30-годишна дейност в сферата на защита на човешките права и основно за защитата му на религиозните права на мюсюлманите в България“. – каза за Grandmufti.bg председателят на ВМС Ведат Ахмед.

 

Отличен с награда на името на Мехмед Мухйиддин ефенди за 2019 година беше още 80-годишният Салих Осман от Шумен, който е изявен общественик и деятел в турско-мюсюлманските среди през годините и след настъпването на демократични промени в страната ни става един от основоположниците на Духовно училище „Нювваб“ в град Шумен.

 

 

Мюсюлманинът Якуб Хюммет от крумовградското село Поточница получи награда за примера си като баща и глава на семейство в мюсюлманската общност. Семейство Хюммет е възпитало три дъщери, осигурявайки им светско и религиозно образование. В резултат на бащините и родителските усилия днес наследничките на Якуб Хюммет са активни деятели в сферата на  религията и просветата.

 

 

За принос в отразяването проблемите на мюсюлманската общност и медийното представяне на ислямското културно наследство в страната и в чужбина беше отличена и дългогодишната журналистка Севда Дюкянджи, която заслужено може да бъде определена като „медийния глас на турско-мюсюлманската общност у нас“. Вече повече от 25 години Дюкянджи е сред изявените журналисти в турската редакция на Българското национално радио.

 

 

Сред наградените тази година бе и всеотдайният млад и амбициозен мюсюлмански свещенослужител от златоградското село Долен Хюсеин Камберов. Той е имам в родното си село и ваиз към Районно мюфтийство – Смолян, отличаващ се с активността и яркия си пример като имам, справящ се изключително успешно с всички предизвикателства в съвремието ни.

 

 

„Номинациите за награда „Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди“ се правят от служители в структурите на Мюсюлманско изповедание, като предложения идват и от редовите мюсюлмани чрез събрани подписки. Номинациите се разглеждат от специална 3-членна комисия към Висшия мюсюлмански съвет, като всяка година поне един от отличените е немюсюлманин, тъй като наградата не е само за хора от мюсюлманската общност, а за всички, които имат отношение към проблемите и живота на мюсюлманите у нас.“ – каза за Grandmufti.bg председателят на ВМС Ведат Ахмед.

По думите на Ахмед, тази година номинациите са били два пъти повече, сравнено с миналогодишните.

Удостоените с почетната награда „Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди“ бяха публично отличени на официалната тържествена церемония в неделя вечерта, като наградите им бяха връчени лично от официални гости на събитието. На церемонията в Централния военен клуб в София присъстваха дипломати на мюсюлмански и немюсюлмански страни у нас, народни представители, представители на различни религиозни общности в България, служители на Мюсюлманско изповедание и много други гости.

Престижната награда на името на първия главен мюфтия на мюсюлманите в Република България неслучайно всяка година се връчва на 8 декември. Именно на тази дата през 1910 година Мехмед Мухйиддин ефенди встъпва в длъжността си на духовен водач на мюсюлманите у нас.

Целта на годишните награди е да бъдат удостоени с публично признание личности с постижения и със значителен принос за развитието на Мюсюлманско изповедание в България  и за живота на  мюсюлманската общност като цяло. Целта е примерните деяния да бъдат популяризирани с надеждата, че благодеятелите ще стават все повече, а обхватът на благодеянията им ще се разширява.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.