Официално откриха първата еко джамия във Великобритания

В Кеймбридж официално беше открита уникалната първа по рода си еко джамия. В церемонията по откриването ѝ в края на миналата седмица взе участие и президентът на Турция Реджеп Ердоган. Джамията е първият в Европа религиозен обект, построен с използването на екологично чисти материали.

Проектът за строителството на уникалния храм е от 2008 година. До този момент в Кеймбридж имало четири места за религиозни ислямски богослужения, за които се използвали частни домове. Във връзка с това студентите мюсюлмани от Кеймбридж се обърнали с искане към декана на Ислямския колеж при университета Тимоти Уинтър.

Уинтър е мюсюлманин от 17 години и оттогава носи  мюсюлманското име Абдулкарим Мурад. Проектът за строителството на джамията е бил осъществен именно под неговото ръководство и първата крачка към реализирането на проекта била покупката на земя.

Финанасова помощ за строителството на джамията оказали повече от 10 000 благотворителни организации.

При изготвянето на проекта основен акцент били ислямското изкуство и естетика, образът на живота на Пратеника Мухаммед (с.а.с.) и защитата на околната среда.

Голяма част от строителството на мюсюлманския храм е  завършена през месец април 2019 година. В новата джамия ще може едновременно да се молят до 1000 човека.

При строителството на джамията се използвани екологично чисти материали, като дървесина и мрамор. Зданието на джамията не отделя никакъв въглероден двуокис.

Имамът на джамията Али Хос също официално потвърди пред агенция „Анадолу“, че зданието е построено с използването на екологично чисти материали.

„Във Великобритания често валят дъждове и затова покривът е със специална конструкция, за да може дъждовната вода да се събира в резервоар и след това да се използва за поливане на цветя и за битови нужди“. – каза Хос.

По думите му, на покрива на джамията са монтирани слънчеви панели, които преобразуват слънчевата светлина в електроенергия. Това дава възможност да се спестява електроенергия средно около 30% през лятото и до 40% през зимата.

Източник: Islam.ru

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.