„Лишиш ли го от рожденото му име…“: 30 години след връщането на турско-мюсюлманските имена

 „Най-трайното въплъщение на личността е името. С него мюсюлманинът се явява пред хората и пред своя бог. Лишиш ли го от рожденото му име, ти му ограбваш съкровеното единение с бога и с хората. А не се ли отнася това за всеки човек, който уважава себе си? Няма анонимна вина. Трябва да се разкрият и порицаят пред целия народ виновниците, шепа безотговорни функционери. Но бюрократичната машина не би задействала с такава сляпа бруталност, ако всички ние не бяхме мълчали. Имаше отделни смели протести – на Искра Панова, Груди Атанасов и други, но те бяха гласове в пустиня. Върху името на всеки от нас пада лична отговорност за съдбата на нашите онеправдани събратя. Виновни сме, поименно сме виновни!“

Из „Името“ – есе на Блага Димитрова

Тази година се навършват точно 30 години от връщането на турско-мюсюлманските имена в страната ни. По този повод Мюсюлманско изповедание организира и проведе редица възпоменателни събития в различни краища на страната. В столицата годишнината беше отбелязана с дискусия на тема „30 години след връщането на имената“, която се проведе на 5 декември (четвъртък) от 18:00 часа в столичния хотел „Света София“.

Програмата беше официално открита с премиерната прожекция на документалния филм на Studio Media Grandmufti, посветен на смяната на имената и връщането им преди 30 години. Филмът разкрива спомените на мюсюлмани от Западните Родопи и травмите, нанесени трайно от всички тези процеси, които те все още носят у себе си.

Историческата хронология на процесите, свързани с отнемането и борбата за връщането на турско-мюсюлманските имена; асимимилационната държавна политика към различните етноси на мюсюлманското население в страната; има ли връзка между асимилацията и интеграцията на населението и каква е зависимостта между тези процеси, какво хората помнят от историята, каква е  историческата им памет, свързана с процесите около смяната и връщането на имената и смяната като един от най-травматичните моменти в паметта на мюсюлманското население; какво изобщо е значението на името за идентичността на човека… Тези и много други въпроси разгледаха в рамките на дискусията участниците в нея - проф. д-р Евгения Иванова, доц. д-р Михаил Иванов и проф. Мюмюн Тахир. Модератор по време на дискусионното събитие беше д-р Ахмед Лютов от Мюсюлманско изповедание.

След края на събитието се проведе и дискусия с участието на хората на аудиторията, наброяваща близо 100 човека. Много от тях, начело с главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи, използваха възможността да изразят сърдечните си благодарности към участниците в дискусията не само за участието им в събитието, но най-вече за активната им борба в защита интересите на мюсюлманската общност в България през годините. Самият проф. Мюмюн Тахир благодари на събеседниците си в дискусията доц. Михаил Иванов и проф. Евгения Иванова, наричайки ги  „много смели хора - хора емблеми в борбата за възстановяването на имената на турците и мюсюлманите в България“.

Организираното събитие завърши с почерпка за всички гости, при което темата за смяната и връщането на имената преди 30 години продължи да бъде обсъждана в неформални разговори.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.