Районно мюфтийство – Монтана проведе декемврийското си заседание с имамите

 

Районно мюфтийство – Монтана проведе поредното си работно заседание с имамите за настоящата 2019 година. То се състоя на 4 декември (сряда) тази година от 10:00 часа в джамията „Осман Пазвантоглу“ в град Видин, където е и седалището на монтанското мюфтийство.  

Заседанието беше официално открито с четене на откъси от Свещения Коран. Като домакин на срещата районният мюфтия на Монтана Неджати Али запозна имамите с дневния ред на заседание.

В рамките на работната среща имамите от местното районно мюфийство представиха своите доклади за дейността си и дейността на служителите в джамиите през изминалия месец. Обсъдени бяха предлаганите от Мюсюлманско изповедание възможности за квалификационни и преквалификационни курсове за всички кандидат-имами и настоящи такива, като Неджати Али изключително наблегна на тази тема. Друг въпрос, върху който бяха фокусирани обсъжданията на имамите на декемврийското заседание във Видин, беше за възнагражденията на мюсюлманските свещенослужители, погледнато през призмата на извършваните от тях дейности.

Районният мюфтия на Монтана запозна заседателите с решението на Висшия мюсюлмански съвет на местно ниво да бъде организирано религиозно, културно или образователно събитие по повод навършените 30 години от началото на демокрацията и връщането на турско-мюсюлманските имена в България. Имамите обсъдиха също така нуждата и ползите от провеждането на зимните сохбети в джамиите, една от които е именно сплотяването на общността. 

Заседанието завърши с анализ на протеклата през изминалата календарна седмица национална кампания на Мюсюлманско изповедание „Седмица на сираците“.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.