24 представители на българския бизнес взеха участие в седмото международно „Хелял Експо“ в Истанбул

 

В периода между 27 ноември и 1 декември 2019 година в Истанбул се проведоха VII-то международно „Хелял Експо“ и V-ия международен Върховен форум за хелял.

За пръв път в международното изложение в Република Турция участваха 24 представители на бизнеса от България. Участието им беше организирано съвместно между Комисията по издаване на хелял сертификат към Мюсюлманско изповедание и „Валента ВИП Травел“ - специализиран туроператор в организиране на посещения и участия в международни търговски изложения. Представителите на бизнеса от България бяха придружавани от Бейхан Мехмед, председател на Комисията по издаване на сертификат „Хелял“ към Мюсюлманско изповедание, и д-р Ахмед Лютов – член на същата комисия.

Участие във форума взеха представители на бизнеса от повече от 50 държави от цял свят, както и близо 400 професионалисти от сферата на хелял индустрията.

Седмото издание на „Хелял Експо“ беше официално открито от Емре Ете, заместник-председател на Световната организация по хелял. „Мюсюлманите трябва да произвеждат и продават повече хелял продукти, за да може да обхванат по-голям процент от хелял пазара. Според актуалната статистика, към днешна дата 85% от хелял пазара се управлява от немюсюлмани, а само 15% е в ръцете на мюсюлманите.“ – каза Емре Ете в приветственото си слово при откриването на форума в Истанбул.

По думите на Бейхан Мехмед от Мюсюлманско изповедание, за съжаление България също не е изключение в тази тенденция.

„Интересът към провелия се в Турция форум беше голям и за целия му период на провеждане имаше повече от 40 000 посетители. Участие в изложението взеха и около 9 000 делегати от различни организации, свързани с хелял индустрията, от страни от цял свят.“ – каза за Grandmufti.bg председателят на Комисията по издаване на хелял сертификат от Мюсюлманско изповедание Бейхан Мехмед. По думите му, организаторите на международното хелял изложение също са изразили задоволството си от факта, че в него за пръв път участват и представители на бизнеса от България.

„Форумът даде възможност да бъдат организирани т.н. „B2B” срещи между представители на бизнеса от различни страни, да се разменят бизнес контакти, както и участниците да си намерят потенциални  бизнес партньори от цял свят.“ – допълни още Бейхан Мехмед.

Успоредно с международното хелял изложение в Истанбул, през всичките четири дни бяха провеждани и конференции. В тях участие взеха учени и специалисти в сферата на хранителните хелял производство и индустрия от повече от 40 страни по света. Сред разглежданите по време на конференциите теми бяха „Глобалните тенденции на пазара за хелял продукция“, „Предизвикателства пред хелял туризма“, „Ислямско банкиране и хелял финансиране“ и много други.

Според предоставената в рамките на форума информация, днес световният хелял пазар за хелял продукция възлиза на 4 трлн. долара. Водещи държави на този пазар са Индонезия, Пакистан, Бангладеш, Турция, Иран и Египет. Интересен факт е, че заради качествата си  сертифицираните хелял продукти в световен мащаб се използват масово и от немюсюлмани.

По данни на Комисията за издаване на сертификат „Хелял“ към Мюсюлманско изповедание, към момента 63 фирми и компании в България имат сертификат за хелял продукция, издаден от комисията. По думите на Бейхан Мехмед, повечето от тях са представители на хранителната индустрия у нас и преобладаващо изнасят продукцията си зад граница, главно в мюсюлмански страни по цял свят.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.