Комисията по Иршад проведе поредното си заседание за 2019 година

 

На 19 ноември (вторник) тази година Комисията по Иршад към Висшия мюсюлмански съвет проведе редовно заседание, което се очаква да бъде последното за 2019 година. Сред присъстващите на работната среща бяха Ахмед Хасанов – председател на комисията и заместник главен мюфтия, Халил Ходжов – ръководител на Отдел „Иршад“, Бахри Изет – експерт към Отдел „Иршад“ и координатор на летните и целогодишните коран-курсове у нас, също и Басри Еминефенди – районен мюфтия на Хасково.

В рамките на проведеното заседание бяха обсъдени въпроси, свързани с качеството на предлаганото обучение и функционалността на летните и целогодишните коран-курсове в страната.

„Предвиждаме в близко бъдеще да бъде въведена система за категоризация и оценяване квалификацията на имамите и служителите в джамиите, като това ще се осъществява от специално сформирана за целта комисия от Мюсюлманско изповедание, в която може да членуват и гост-експерти от чужбина. Според нивото на имамите и джамийските служители ще бъде определяно и финансовото възнаграждение на всеки от тях.“ – каза за Grandmufti.bg експертът от Отдел „Иршад“ Бахри Изет.

По думите му, Комисията по Иршад предвижда още и въвеждане на контролно-отчетна книга в джамиите, която ще проследява коректното и навременно провеждане дейността на имамите и останалите служители в джамиите на територията на страната ни.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.