Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи посети реконструиращата се джамия в село Габарево

В рамките на своя визита в Районно мюфтийство – Стара Загора на 18 ноември (понеделник) 2019 година главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи посети обекта на реконструиращата се джамия в село Габарево (Община Павел баня, Област Стара Загора). Визитата на строителния обект бе с цел да се проследи развитието на строително-ремонтните дейности по мюсюлманския храм в населеното място.

„Реконструкцията на джамията е с цялостно подновяване на покрива, вътрешен ремонт и изграждане на купол. Джамията е много стара, на поне няколко века и досега нямаше куббе. Надяваме се до пролетта строително-ремонтните дейности по джамията да бъдат завършени. Реконструирането се реализира по местна инициатива, с дарения от местни бизнесмени и от хората от село Габарево“. – каза имамът на джамията Хасан ходжа.

В рамките на посещението си в старозагорското мюфтийство главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи взе участие и в редовно месечно заседание с местните имами. Фокусът по време на работната среща бе върху обсъждания на проблемите на мюсюлманската общност в региона и най-вече недостига на квалифицирани имами в Област Стара Загора.

„Стигнахме до извода, че е належащо да бъде организиран курс за имами в региона, на местно ниво, за да може да решим този проблем или поне доколкото ни е възможно да се справим с този казус.“ – коментира във връзка с проведеното месечно заседание районният мюфтия на Стара Загора Турхан Хасан.

По думите му, в момента в региона съществува проблем поради развиването на религиозна дейност от имами, които не са част от Мюсюлманско изповедание. По този повод по време на работната среща е обсъдена и идеята да се издадат служебни индентификационни карти на служителите имами към Мюсюлманско изповедание.

Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.