Книгата на д-р Ариф Абдуллах за Корана беше издадена и на руски език

 

Книгата на д-р Ариф Абдуллах „Коранът и нормативният религиозен плурализъм: тематично изследване на Корана“, която беше издадена на английски език в Лондон и Вашингтон от Международния институт за ислямски интелект, вече е достъпна за читателите и на руски език. Руският вариант на монографията беше преведен и издаден от Центъра за ислямски изследвания към Националния университет „Ощрох академия“ с подкрепата на Института за интеграция на знанието в град Ощрох, Украйна.

Трудът „Коранът и нормативният религиозен плурализъм“ е контрааргумент едновременно срещу едностранчивите мислене и манталитет, които биха могли да се разглеждат като проявления на крайността в различните ѝ форми, така и срещу културното и религиозното разводняване и синкретизъм, които не зачитат спецификите и важността на различията.

Линията на аргументация, по която се развива трудът, е базирана на Корана. И тъй като кораничният текст често остава в сянката на средновековната екзегетична литература, в която нерядко на преден план са изведени исторически полемики и противоборства, обусловени от социо-политическите обстоятелства на времето, анализът постоянно се стреми да прецизира своя фокус така, че нормативният ислям да бъде презентиран през своя автентичен първоизточник, а не през замъгления обектив на историческите събития през Средновековието, когато бойното поле и полярността на мненията и позициите са сред основните характеристики на взаимоотношенията.

Националният университет „Ощрох академия“ в украинския град Ощрох е основан с президентски указ на 2 април 1994 година. Създаден е като автономна образователна институция-наследник на легендарната историческа „Ощрох академия“. През септември, 2015 година част от Националния университет „Ощрох академия“ става и Центърът за ислямски изследвания. Основната цел на изследователския център са проучвания и изследвания на ислямското наследство на Западна Украйна, особено на имащото отношение към татарските мюсюлмански общности (включително общността в Ощрох, която населява тези земи вече пет века). Сред приоритетните полета за изследвания на Центъра за ислямски изследвания към Националния университет „Ощрох академия“ е и ислямската интелектуална традиция по време на управлението на Кримското ханство и като цяло историята на исляма в Украйна.

 

Една от сферите на дейност на Центъра за ислямски изследвания в Ощрох е именно издателската дейност – преводи, редакции и издаване на научни трудове и книги на ислямска тематика на украински и руски езици. И именно един от последните реализирани проекти в тази сфера на дейност на ислямския изследователски център е издаването на руски език на книгата на д-р Ариф Абдуллах „Коранът и нормативният религиозен плурализъм: тематично изследване на Корана“.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.