Арестуваха членове на радикална групировка заради готвено нападение срещу мюсюлмани в Полша

 

Двама членове на радикална групировка бяха арестувани заради подготвяно въоръжено нападение срещу представители на мюсюлманската общност в Полша, съобщи в изявление за медиите Агенцията за вътрешна сигурност на Полша.

Единият от радикалистите е арестуван в столицата Варшава, а вторият – в Шчечин в северозападната част на страната. Самоличността им не се съобщава.

Според специалните служби радикалната групировка, в която членували двамата задържани, била мотивирана за антимюсюлманските си действия от нападенията срещу мюсюлмани на Андерш Брайвик през 2011 година в Норвегия и на Брентън Тарант по-рано тази година в Нова Зеландия.

Мюсюлманите са малцинство в Полша. Те наброяват 20 000 души от общо 38-милионното население в страната.

Според доклад за ислямофобията в Полша от 2017 година, антимюсюлманските настроения в страната през последните години видимо се засилват. Нараства броят на вербалното и физическото насилие срещу мюсюлмани, както се увеличава и броят на проявите на вандализъм срещу ислямски обекти. Смята се, че ръстът в проявите на ислямофобия в страната през последните години е белязан от началото на бежанската вълна и приливът на бежанци в Европа.

 

Автор: Л. Чаушева 

Снимка: Natalia Dobryszycka/AFP

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.