Стреляха срещу мюсюлмани по време на президентските избори в Шри Ланка

 

Стрелба срещу автобуси, превозващи гласоподаватели от мюсюлманската общност в Шри Ланка, беше открита в събота, на 16 ноември 2019 година, когато в страната се проведоха президентските избори, предаде The Guardian.

Нападението бе извършено в северозападната част на острова от неизвестни лица. То се случи сутринта, преди да започне изборният ден. Автобусите, срещу които беше открит огън, превозвали мюсюлмани от град Путталам до Маннар, където трябвало да гласуват. Нападателите открили стрелба и атакували конвоя от близо 100 автобуса и с камъни. Пътят на гласоподавателите от мюсюлманската общност на Шри Ланка бил блокиран от запалени гуми и други самоделни препятствия на пътя. За щастие при нападението няма пострадали, единствено са нанесени щети по два от автобусите.

Предполага се, че целта на нападателите е била да възпрепятства и откаже мюсюлманите от Шри Ланка от гласуването за президент на острова.

При оспорваната надпревара между общо 35 кандидати за президентския пост в Шри Ланка изборите бяха спечелени от бившия министър на отбраната Готбая Раджапкса. Днес той ще положи клетва като новоизбран президент на Шри Ланка в близост до голям будистки храм на острова.

 

Автор: Л. Чаушева 

Снимка: С. Л. Ламберт

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.