Районно мюфтийство-Разград проведе заседание с имамите и председателите на мюсюлманските настоятелства

 

Районно мюфтийство-Разград проведе поредното си ежемесечно заседание с имамите и с част от председателите на мюсюлманските настоятелства от областта. То се състоя на 12 ноември (вторник) 2019 година в конферетната зала на хотел „Централ“ в град Разград.

Официални гости на заседанието бяха заместник главният мюфтия на мюсюлманите в Република България Мурат Пингов и районният мюфтия на град Търговище Назиф Расимов.

Заседанието започна с четене на пасажи от Коран-и Керим от Ибрахим Топуз, гост-имам от Република Турция.

Районният мюфтия на Разград Мехмед Аля отправи приветствията си към всички участници, след което имамът на град Цар Калоян Реджеб Кертик изнесе кратка лекция по повод месец Ребиулеввел и живота на Хазрети Мухаммед (с.а.с.). След това беше изнесена и лекция от имама на град Завет Сунай Зюлкяр. Тя бе на тема „Бъди настойник” и по повод предстоящата Седмица на сираците, която ще се проведе между 25 ноември и 1 декември 2019 година.

Районният мюфтия на Търговище Назиф Расимов взе участие в заседанието, като изнесе лекция на тема „Мисията и визията на имама“. Заседанието продължи с обсъждания по актуални за този период от годината теми, както и важни въпроси, свързани с дейността на имамите в разградско.

„Фокусът беше насочен върху работата на имамите през изминалия месец октомври и предстоящите дейности през зимния период – най-вече провеждането на сохбети в местните джамии. Беше отделено внимание на въпроса за нуждата от провеждане на целогодишни коран-курсове в региона и ползите от това за мюсюлманската общност. Имамите от Районно мюфтийство – Разград бяха приканени да се възползват от възможностите за участие в  различните курсове за квалификация и преквалификация на имами, които се организират и провеждат от Мюсюлманско изповедание у нас.“ – коментираха по повод състоялото се работно заседание от ръководството на разградското районно мюфтийство.

Заместник главният мюфтия на мюсюлманите Мурат Пингов взе активно участие в работното заседание, като сподели позицията си по обсъжданите въпроси и административно-религиозната дейност на Мюсюлманско изповедание.

Работната среща завърши с дуа, отправена от Шакир Ахмедчиков - имам на град Разград.

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.