Д-р Мустафа Хаджи се срещна с имамите от Районно мюфтийство – Смолян

 

Главният мюфтия на Република България д-р Мустафа Хаджи бе официален гост в рамките на редовно заседание с имамите, което проведе Районно мюфтийство – Смолян на 5 ноември 2019 година. На работната среща бяха обсъдени актуални въпроси като институционална култура на Мюсюлманско изповедание, личностно и професионално развитие на кадрите, професионална дейност и активност. По всички тях имамите взеха отношение с идеи и предложения.

Районният мюфтия на Смолян и домакин на срещата Неджми Дъбов разясни трите аспекта, върху които се гради институционалната култура на Мюсюлманско изповедание, а именно познаването и прилагането на нормативната уредба, спазването на йерархичността, отразена в Устава на Изповеданието, и придържането към принципите на институционалната култура като отговорност, работа в екип, дисциплинираност и лоялност към институцията. Без който и да е от трите аспекта институционалната култура не би могла да бъде реализирана. Той цитира думите на един от мюсюлманските просветители на миналия век, че ислямските учени са сърцето на мюсюлманската общност, като допълни, че именно здравословният ритъм на туптенето на сърцето е придържането към институционалната култура. Районният мюфтия апелира към стремеж за личностното и професионално развитие на имамите в рамките на тяхната институционална отговорност и активност, като бяха обсъдени конкретни семинари за преквалификация.

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи заяви, че е приятно изненадан от идеите и темите, които се обсъждат на заседанието, и каза, че винаги трябва да бъдем заедно, за да бъдем добър пример за обществото.

„Нужно е всеки един да си направи равносметка, какво е направил за развитието на мюсюлманската общност и институция. Да мислим по-глобално, а не само за състоянието около нас. Нужно е имамите да направят следваща крачка в своето развитие, като бъдат още по-отговорни и всеотдайни. Да работят за запазване идентичността на мюсюлманите, като се изграждат връзки с хората и по-добра комуникация с тях.“ – каза д-р Хаджи в обръщение към присъстващите имами от смолянско.

Главният мюфтия заключи, че единството на мюсюлманската общност в Република България е най-силният индикатор за успешно придържане към институционалната култура на всеки един работещ в Мюсюлманско изповедание. 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.