Ученици от духовните училища представят България на балканско състезание по четене на Коран в Косово

Медресе „Алауддин“ в Прищина, Косово

Общо шестима ученици от Духовно училище – Момчилград и Духовно училище „Нювваб“ в Шумен ще представят страната ни на международно състезание по четене на Коран в Косово. Toсе реализира под патронажа на косовския главен мюфтия и е организирано от духовното училище „Алауддин“ със седалище в Прищина. Състезанието ще се проведе в периода 1-3 ноември 2019 година в Прищина и ще събере на едно място ученици от мюсюлмански средни училища от общо осем страни на Балканите.

Сред участниците от България са две момичета и две момчета от момчилградското духовно училище и още две момчета от шуменското духовно училище. Групата е придружавана от двама преподаватели.

Възпитаниците на момчилградското и шуменското духовни училища ще се състезават в категориите за „Четене на джуз „Амме“ наизуст“, „Четене на три джуза от Свещения Коран наизуст“ и „Художествено четене на Корана“.

Във връзка с насърчението на учениците към наизустяване на Корана от тази учебна година Главно мюфтийство и Ръководството на Духовно училище – Момчилград стартираха курс за наизустяване на Свещения Коран. Той е извън учебната програма и се провежда в следобедните часове. В зависимост от нивото си курсистите са разделени на групи. Някои ученици от момчилградското училище вече започнаха с наизустяване на текстовете от Свещения Коран. Други стартираха с ускорен курс по практическо четене на Корана, като след усъвършенстване на четенето ще пристъпят към наизустяване. Новият курс по наизустяване на Корана в Духовно училище – Момчилград се реализира с активното участие на възпитателите, които работят с учениците всеки следобед.

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.