Двама мюсюлмани бяха ранени при стрелба срещу джамия в Югоизточна Франция

 

Най-малко двама души бяха ранени при стрелба срещу джамия в град Байон, Югоизточна Франция. Нападението е било извършено около 15:00 часа местно време. Идентифицираният от полицията по-късно нападател е ранил двама души, като е направил опит и да подпали мюсюлманския храм, съобщи местно радио.

По думите на свидетели, извършителят пристигнал на местопрестъплението с автомобил и хвърлил запалително устройство по една от страничните врати на джамията. След което открил стрелба срещу двама мюсюлмани, които по това време излизали от храма. Ранените са на 74 и на 78 години. Те веднага са закарани в болница, като нараняванията им са сериозни.

По-късно нападателят е бил намерен от полицията и самоличността му вече е известна. Става дума за 84-годишен бивш френски политик на име Клод Синке.

Президентът на Франция Еманюел Макрон остро осъди извършеното нападение и изрази солидарността си с мюсюлманската общност в страната. В социалните мрежи той нарече атаката срещу джамия в Байон „гнусна“ и заяви, че Франция никога няма да толерира омразата.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.