Мюсюлмани, християни и евреи подписаха съвместна декларация срещу евтаназията

 

Висши ислямски, християнски и юдейски духовници подписаха на 28 октомври (понеделник) тази година във Ватикана официален документ, в който категорично се обявяват срещу евтаназията. В „Съвместната декларация на монотеистичните аврамистки религии за проблематиките, свързани с края на живота“, религиозните общности се противопоставят на всяка форма на евтаназия, която е преднамерен и умишлен акт за отнемане на живота.

Според инициаторите всеобщият официален документ има за цел да „представи позицията на монотеистичните аврамитски религии относно ценностите и практиките, свързани с неизлечимо болните, в полза на пациента, членовете на семейството, здравните работници и политическите лидери, последователи на една от тези религии“. Съвместната декларация на монотеистичните аврамистки религии цели също така да „подобри способностите на здравните работници в разбирането, помощта и утехата на вярващия и неговото семейство в последните мигове на живота, както и да насърчи взаимното разбирателство и взаимодействието в различните подходи между монотеистичните религиозни традиции и светската етика по отношение на вярванията, ценностите, практиките, свързани с нелечимо болния пациент в последен стадий“.

В декларацията религиозните общности настояват за това всеки пациент в последен стадий да получи гарантирано „възможно най-добрата и най-цялостна палиативна грижа: физическа, емоционална, социална, религиозна и духовна“. Според текста палиативните грижи „имат голям напредък и трябва да бъдат насърчавани, защото тяхната цел е да гарантират по-доброкачествен живот на болните при една нелечима и прогресивна болест, дори когато не могат да бъдат лекувани“.

Във всеобщата декларация мюсюлманските, християнските и юдейските духовни лидери акцентират върху това, че „благородната човешка преданост е да се грижим един за друг, особено за тези, които страдат“ и също апелират „професионалистите и студентите да се специализират в тази област на медицината“.

Като представител на исляма и на мюсюлманите съвместната декларация беше официално подписана от шейх Абдаллах бин Баййах.

 

Автор: Л. Чаушева 

Снимка: Catholic News Agency

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.