Разградското районно мюфтийство проведе работна среща с местни имами

 

На 29.10.2019 година в джамията „Ахмед бей” на град Разград се проведе работна среща с част от имамите от Районно мюфтийство - Разград. Заседанието започна с приветствени слова на районния мюфтия Мехмед Аля и четене на айети от Свещеният Коран от Алчин Чолмехмед, имам на село Острово.

В началото на срещата районният мюфтия Мехмед Аля направи анализ на проведената по-рано тази година кампания в подкрепа на ислямското образование и летните коран-курсове и запозна имамите с предстоящите дейности, свързани със „Седмицата на сираците”, която ще се проведе между 25 ноември и 01 декември 2019 година. По време на работната среща бяха обсъдени още абонаментната кампания за списание „Мюсюлмани” за 2020 година, набирането на курсисти за едногодишния курс за подготовка на имами в град Шумен, а също и за започналия курс по „Тесхих-и Хуруф“ в Устина. Имамите обсъдиха актуализирането на Наредбата за религиозните обреди и ритуали в системата на МИ и таксите за тяхното извършване, организиране на зимни сохбети по населените места, организиране на целогодишни коран-курсове, организиране на програми по повод Мевлид кандили, снабдяване на джамиите с горивни материали (дърва и въглища), указания за боравене с уредите за твърдо гориво и електрическите печки и противопожарни мерки.

Служителят на Районно мюфтийство - Разград Орхан Осман, който е секретар, даде необходимите указания за подготовка относно изготвяне на проекто-бюджетите на Мюсюлманските настоятелства за 2020 година и други въпроси, свързани с административно-финансовата част. Хасан Хасанов – експерт от Отдел „Вакъфи”, направи отчет за стопанисване и управление на вакъфските имоти - земеделски земи и покрити имоти/договори, изплащане на наеми, задължения и други.

Районният мюфтия на Разград като домакин благодари на присъстващите имами за всеотдайността им при изпълнение на задълженията си.

Срещи в същия формат се очаква да бъдат проведени и в градовете Кубрат и Исперих.

Събранието беше закрито с дуа, отправена от Шакир Ахмедчиков - имам в джамията „Ахмед бей“ в град Разград.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.