Главно мюфтийство проведе двудневен семинар за студентки в Благоевград

 

Двудневен семинар за мюсюлманки, обучаващи се в Югозападния университет (ЮЗУ) в Благоевград, беше проведен от Главно мюфтийство на Мюсюлманско изповедание. Той се състоя на 25 и 26 октомври (петък и събота) 2019 година и в него участие взеха 22 студентки, които преобладаващо следват висше образование в Югозападния университет.

Семинарът беше с акцент върху образованието като ценност сред мюсюлманите и бе ръководен от Назмие Кулова – експерт в Отдел „Образование“ на Главно мюфтийство.

Основните лектори по време на двудневното събитие бяха Фатме Кьойбашиева – преподавател в целогодишен коран-курс в Рибново и Сабие Медарова, също преподавател в целогодишен коран-курс в село Горно Краище.

„Гост-лектори бяха районният мюфтия на Благоевград Айдън Мохамед, който официално откри семинара, след което направи лекция пред студентската аудитория. Участие като лектори взеха още Мухаммед Рамадан - ваиз към Районно мюфтийство - Смолян с темата  „Задълженията на съпругата към съпруга и взаимоотношенията им“. „Как да възпитаваме децата си“ бе темата на лекцията, която изнесе по време на семинара Мухаммед Камбер – имам на село Лъжница.“ – каза за Grandmufti.bg експертът от Отдел „Иршад“ Ресим Шаматарев.

Семинарната програма беше разнообразена с разходка в центъра на града, както и вечерни забавни програми и дискусии, проведени между участничките във формата.

„Това е първият семинар за студенти, който се провежда в Благоевград. Идеята ни е тази година да проведем повече семинари за студенти, които да са на различни места, така че да улесним участниците.“ – допълни още Ресим Шаматарев. По думите му, Главно мюфтийство на Мюсюлманско изповедание предвижда след 2-3 седмици, през месец ноември тази година, да проведе семинар за момчета студенти отново в Благоевград, като той ще е в същия формат, но лекторите ще бъдат мъже.

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.