На пазара в Узбекистан излизат ислямски облигации сукук

 

Узбекистан ще започне да издава ислямски облигации „сукук“ от средата на 2020 година, съобщи на пресконференция директорът на Агенцията за развитие на капиталовия пазар Атабек Назиров, съобщава „Спутник“.

Той отбелязва, че в републиката много предприемачи, живеещи по законите на Шериата, нямат банкови кредити. Пускането на облигации „сукук“ ще им позволи да използват алтернативен вид финансиране. По неговите думи, агенцията очаква пристигане на мисия от Азиатската банка за развитие (АБР), при поддръжката на която даденият продукт ще се внедрява на пазара в Узбекистан.

„Мисията на АБР ще пристигне следващият месец. Те ще разработят за нас продукта и ще помогнат да се определят какви промени в законодателството сме длъжни да направим, за да бъде той юридически достъпен.“ - цитира думите на Назиров Kun.uz.

През 2018 година Министерството на финансите разработи проект на постановление на президента за мерките по създаване на инфраструктура на ислямските банкови дела и финанси в Узбекистан, но той не беше приет. Документът предвижда разработването на проект за решение на президента за създаването на Ислямка банка за развитие (ИБРУ). Планира се ИБРУ да предоставя широк спектър от стандартни услуги, включитело експортно-импортно финансиране, жилищно финансиране, финансиране на недвижимости, услуги по лизинг (иджарах), застраховане (тафакул) и също услуги на пазара на ценни книжа (сукук) чрез структурните подразделения.

Източник: Islam.ru

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.