С десетки инициативи беше отбелязана „Седмица на имамите и джамиите“ 2019 във варненско

Имамите от варненско по време на редовното месечно заседание за месец октомври

Тазгодишната инициатива на Мюсюлманско изповедание „Седмица на имамите и джамиите“ 2019 беше успешно отбелязана и от Районно мюфтийство – Варна. Участието в националната инициатива беше един от акцентите и по време на проведеното в средата на октомври редовно месечно заседание с имамите.

„Проведохме редица мероприятия, които бяха по предварително изготвен и утвърден план-график с издадена заповед на временно изпълняващия дейността районен мюфтия на Варна Нурай Шукри.“ – каза за Grandmufti.bgсекретарят на варненското районно мюфтийство Фахредин Молламехмед.

По думите му, голяма част от събитията на варненското мюфтийство в рамките на тазгодишната „Седмица на имамите и джамиите“, продължила в периода между 21 и 27 октомври 2019 година, са били насочени към младежката аудитория. Една от организираните прояви беше среща-дискусия с чуждестранни студенти в централната джамия „Азизие“ в центъра на морската столица. Те бяха запознати с историята на джамиите в град Варна, като водещ на срещата беше местният обществен деятел, представител на мюсюлманската общност, Мустафа Рифат Казак. На 25 октомври (петък) 2019 година пък бяха проведени лекции сохбет в трите джамии във Варна, като акцентът отново беше върху мястото и ролята на джамията в живота на мюсюлманите.

„В рамките на „Седмица на имамите и джамиите“ 2019 година в почти всички населени места в териториалния обхват на Районно мюфтийство – Варна, където има действащи джамии с имам, имаше организирано почистване на мюсюлманските храмове и подготовката им за предстоящия зимен сезон.“ – допълни още секретарят на Районно мюфтийство – Варна Фахредин Молламехмед.

 

Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.