Имамът на разградската джамия „Ахмед бей“ е първенецът на I-то Национално състезание по Хитабет

 

За първи път в историята на Мюсюлманско изповедание в България тази есен беше проведено Национално състезание по Хитабет. То се организира от Отдел „Иршад“ на Главно мюфтийство и се проведе в рамките на националната „Седмица на имамите и джамиите“, обхващаща периода между 21 и 26 октомври 2019 година. Първото по рода си състезание за имами в страната ни се състоя в два кръга – предварителен и същински, като първият се проведе на 22 октомври (вторник) 2019 година в Момчилград, а същинската надпревара се състоя на 23 октомври (сряда) в Хасково.

„За надпреварата по Хитабет бяха записани 21 участници от различни районни мюфтийства у нас, но поради непредвидени обстоятелства на състезанието успяха да се явят 18 от тях. Всички те трябваше да представят петъчно хутбе на тема „Мястото на джамията в ежедневието на мюсюлманина“, като според регламента на състезанието можеше да направят проповедта си на български или на турски език, по избор.“ – коментира за Grandmufti.bg експертът от Отдел „Иршад“ на Главно мюфтийство и представител на организационния екип на състезанието Бахри Изет.

В края на предварителния кръг, провел се на 22 октомври, се класираха петима финалисти. Това бяха Али Свирьов – имам към Районно мюфтийство – Стара Загора в село Копринка, Шакир Ахмедчиков – имам към Районно мюфтийство – Разград в разградската джамия „Ахмед бей“, Хюсеин Камбер – имам към Районно мюфтийство – Смолян в село Долен, Мехмедемин Мехмедеминов – имам в София и Азис Мехмед – имам към Районно мюфтийство – Пазарджик. Петимата продължиха участието си в същинския кръг на състезанието по Хитабет, който се проведе в сряда, в рамките на третото, последно заседание на научния форум „Активният имам“.

Същинският кръг на състезанието беше открит с приветствие от страна на главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи, който акцентира върху някои основни моменти, свързани с хитабета.

„Когато един човек говори от сърцето си, думите му докосват сърцата. И ако той говори само с устата си, то тези думи не достигат до сърцата на хората. Отговорност и задължение на всеки един, който е призован да бъде имам, е да се опита да говори от сърцето си“. – каза главният мюфтия пред аудиторията от имами. Той призова имамите в България да се опитват да правят проповедите си без опити за подражание, да говорят само онова, което мислят и чувстват, да бъдат себе си. Духовният водач на мюсюлманите у нас завърши приветствието си, като изрази надеждата провеждането на състезанието по Хитабет за имами да се превърне в традиция за Мюсюлманско изповедание.

След обръщението на д-р Хаджи беше даден официално и стартът на същинското състезание по Хитабет.

Екипът на журито с председател Ведат Ахмед и членове Бирали Бирали и Бейхан Мехмед беше изправено пред изключително сериозната задача да избере тримата най-добри сред всички петима финалисти.

„Първото издание на Националното състезание по Хитабет бе много вълнуващо и премина при изключително оспорвана надпревара между участниците. За журито беше огромно предизвикателство да избере петимата финалисти измежду всички 18 участници на предварителния кръг и още по-голямо предизвикателство беше от петимата, класирали се на финал, да бъдат избрани първите трима.“ – коментира още във връзка с проведеното първо Национално състезание по Хитабет експертът от Отдел „Иршад“ Бахри Изет.

I-то Национално състезание в Хитабет завърши, като Шакир Ахмедчиков се класира на първо място, Хюсеин Камбер взе второто място, а Мехмедемин Мехмедеминов зае трето място.

От името на Мюсюлманско изповедание както тримата финалисти, така и журито получиха почетни плакети. На класиралите се на първите три места в състезанието имами бяха връчени и парични награди – съответно 300.00 лв. за първо място, 200.00 лв. - за второ, и 100.00 лв. – за трето място. Награди бяха раздадени още от името на Районно мюфтийство-Хасково, което беше любезен домакин на тази първа по рода си състезателна проява за имами, както и от името на Посолството на Република Турция у нас.

След два дни, изпълнени с много срещи, лекции, дискусии и споделен опит между имами от всички 20 районни мюфтийства у нас, научният панел „Активният имам“ и I-то Национално състезание по Хитабет официално бяха закрити. За всички участници ще останат натрупаните емоции и обогатени опит и познания, от които, надяваме се, ще се възползва цялата мюсюлманска общност у нас. 

Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.