Предварителният кръг на първото Национално състезание по Хитабет се провежда днес в Момчилград

 

За поредна година Главно мюфтийство ще проведе научния панел „Активният имам“ в рамките на „Седмицата на имамите и джамиите“ 2019. Той ще бъде открит официално на 23 октомври (сряда), като този път домакин на инициативата ще е Районно мюфтийство - Хасково. Едно от проявите към него е и първото Национално състезание по Хитабет, което ще протече в два кръга – предварителен, в Момчилрад днес и същински, в Хасково утре.

„В предварителния кръг на състезанието по Хитабет участие ще вземат общо 21 участници от различни районни мюфтийства в България. Някои районни мюфтийства са излъчили по повече от един участници, докато други няма да имат свои представители в надпреварата.“ – каза за Grandmufti.bgръководителят на Отдел „Иршад“ в Главно мюфтийство Халил Ходжов.

По неговите думи, петимата финалисти на предварителния кръг днес ще продължат участието си в същинския кръг на състезанието по Хитабет, който ще се проведе утре след лекционната част на научния панел „Активният имам“ в Хасково. Според регламента на първото Национално състезание по Хитабет, тримата крайни финалисти на същинския кръг на състезанието ще бъдат отличени с парични награди.

Участниците в състезанието за въздействащ прочит на петъчното хутбе ще бъдат оценявани от жури в състав: председател - Ведат Ахмед (председател на Висшия мюсюлмански съвет), и членове Бирали Бирали (заместник главен мюфтия) и Бейхан Мехмед (районен мюфтия на Кърджали).

При оценяването на участниците в състезанието по Хитабет журито ще взима предвид дикцията, подбора на изразните средства, подбора на аргументи, структурирането на текста и комуникативните умения. Убедителността и визията на състезателите също ще бъдат взети под внимание.

Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.