Ал-Идриси – създателят на първата географска карта на света

 

Първата географска карта на света е създадена от потомък на внука на Пратеника Мухаммед (с.а.с.). Но нека да разберем дали наука и ислям са съвместими? В живота човек се среща с устойчиви обществени стереотипи, които ни убеждават, че ислямът и науката са две противоречащи си едно на друго понятия. Корените за това твърдение трябва да се търсят в Средновековието, когато католическата църква е извършвала гонения на учените. Връщайки се по-назад във вековете, ще видим, че в основата на не малко от сегашните световни открития стоят разработки и изследвания на учени от ислямския свят.

Преди 850 години мюсюлманинът Ал-Идриси съставя първата географска карта на света, максимално близка до съвременните. Именно неговите разработки е използвал при своите пътувания Васко да Гама. Смята се, че Ал-Идриси е пряк потомък на внука на Пратеника Мухаммед (с.а.с.). Неговото име е Мухаммед ибн Ал-Идриси и той е роден през 1099 година в Сеута Андалузия. Той е бил потомък на Идрисид, владетел на Мароко, за когото казват, че е пряк потомък на Хасан, внукът на Пратеника Мухаммед (с.а.с.).

Образованието си Ал-Идриси получава в Кордоба. Той е пътешествал по много и отдалечени места в Европа, Африка и Азия, за да събира географски данни и образци на растенията. След няколко години непрекъснати пътувания той събрал достатъчно информация и точни измервания на земната повърхност, за да може да състави приблизителна карта на света. Неговата слава и компетентност привлекли вниманието на Роджер II, нормандскияt крал на Сицилия, който му предложил да изработи карта на света. Той напуснал Андалусия и заминал за Сицилия, където работил в двора на нормандския крал до края на живота си през 1166 година.

В интерес на справедливостта трябва да се отбележи, че Ал-Идриси бил велик географ, картограф, ботаник, пътешественик и поет. На Запад той е известен като географа, изработил глобус чрез сребърна сфера за крал Роджер Сицилийски.

Научните трудове на Ал-Идриси и техният принос в географията е трудно да бъде оценен. Неговата книга „Нужат ал-Муштак фи Ихтерад ал-афаг“ („Радост за този, който иска да пътешества по климата“), известна още като „Книга на Роджер“, се явява географска енциклопедия, която съдържа подробни карти за европейските страни, Африка и Азия. В допълнение на своите лични бележки, Ал-Идриси завършил своята енциклопедия по необичаен начин. Той събрал няколко интелектуалци и ги разпратил по далечните страни, като им дал от своите карти. Въз основа на тези наблюдения, след завръщането на учените, ал-Идриси ги поставил в своята книга. В създаването на книги и свързаните с тях географски карти Ал-Идриси посветил 15 години от своя живот. Освен това, тази книга се явява най-обемният и подробен географски труд, написан в Европа пред XII век. Изработените от него карти на Судан, Тимбукту и Горен Нил се отличавали с голямата си точност. В продължение на три столетия европейските географи копирали тези карти почти без изменение. Именно ал-Идриси създал голяма обща карта от сребро с тегло от 400 кг, като на нея фигурират седем континента с търговските пътища, реки, езера, по-важните градове, равнини и планини. Представянето на Земята като кръгла топка било революционна идея в католическата християнска Европа, където до този момент се вярвало, че Земята е плоска. Той дори изчислил, че окръжността на Земята е 22 900 мили, което с 8% разлика от съвременните измервания. Ал-Идриси изработил още и карта на света на голям диск с размер почти 80 дюйма в диаметър и тегло повече от 300 фунта. Дискът бил изработен от сребро. За написването на своята книга „Проста книга за лечебните растения“ Ал-Идриси изучил и прегледал съществуващата до този момент литература, като я допълнил със събраните от него лечебни растения , събрани при неговите пътувания с точно описание за тяхното лечебно приложение.

Той е дал наименование на много от растенията на различни езици. Ал-Идриси бил сравняван с Марко Поло, но докато книгите на Марко Поло не са запазени в техния оригинален вид, то тези на Ал-Идриси са съхранени.

Ал-Идриси е бил велик географ и пътешественик, създал е оригинални трудове в областта на географията и ботаниката и някои го считат за най-великия географ и картограф на Средновековието. Неговите книги били преведени на латински и са станали настолни книги по география в продължение на векове както на Запад, така и на Изток. 

                                                                                                                                    

Автор: Илмира Гафиятуллина       

Източник: Islam-today.ru 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.