Мюсюлманка от Малайзия спечели престижна международна награда за архитектура

 

Сити Нурафаф Исмаил е мюсюлманка, студентка по Архитектура в Университета на Малая в Куала Лумпур, Малайзия. Тя спечели престижната международна награда и стипендия на RIBA Norman Foster Travelling Scholarship, с което стана първата жена от азиатски произход, носител на наградата, от началото на връчването ѝ през 2006 година. Тя ще получи стипендия на стойност около 7 000 британски паунда за свое архитектурно изследване, свързано с природните бедствия.

Проектът на младата мюсюлманка, който спечели международното признание и ще бъде финансиран, ще помогне на редица градове, пострадали при природни бедствия. Първият етап на изследването на Сити Исмаил е за усилията за възстановяването на инфраструктурата в Ломбок, Индонезия след ужасяващото земетресение там от 2018 година.

В началото на 2019 година тя пътувала до острова, за да види как местната общност работи за възстановяването на инфраструктурата и всичко загубено, както и да проучи за мястото на архитекта в целия този процес.

Със спечелената стипендия младата студентка смята да доразвие проекта си, като продължи изследователската си дейност в Хокайдо и Карачи, други градове, пострадали наскоро от силни земетресения. 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.