САЩ налага визови ограничения на Китай заради държавната политика срещу мюсюлманите уйгури

 

 

Висши китайски политици и членове на управляващата комунистическа партия в Китай ще бъдат подложени на визови ограничения от страна на САЩ заради политиката спрямо малцинствената общност на мюсюлманите уйгури. Това решение на Държавния департамент на САЩ бе оповестено във вторник късно вечерта. Рестрикциите се предвиждат за всички, които са доказано въвлечени в масовото интерниране на милиони мюсюлмани от етническото малцинство в Китай.

„Китай насилствено задържа повече от 1 млн. мюсюлмани в рамките на една брутална, систематична кампания за заличаване на религията и културата в район Синдзян. Китай трябва да прекрати тези драконовски наблюдение и репресии, да освободи всички произволно задържани хора и да прекрати опитите да принуди китайските мюсюлмански малцинства в чужбина да се върнат в Китай, за да се изправят пред несигурна съдба.“ – каза в изявлението си американският държавен секретар Майк Помпейо.

Рестриктивните мерки спрямо Китай бяха оповестени от САЩ само ден след като американското Министерство на търговията включи в търговския си „черен списък“ нови осем китайски технологични компании, заради предполагаемото им участие в нехуманната китайска политика спрямо малцинството на мюсюлманите уйгури.

В отговор на оповестеното решение от страна на САЩ за въвеждане на визови ограничения Китайското посолство във Вашингтон заяви, че това е форма на намеса във вътрешните работи на Китай.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.