Официално беше открита новопостроената джамия в село Габерово

 

От този месец мюсюлманите в село Габерово (Община Поморие, Област Бургас) вече официално имат на разположение джамия за отслужването на своите богослужения. Новопостроеният мюсюлмански храм беше открит с тържествена церемония на 5 октомври (събота) 2019 година, като събитието събра повече от 500 гости от областта и от цялата страна, сред които бяха председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед и заместник главният мюфтия Ахмед Хасанов, районният мюфтия на Айтос Селятин Мухарем, кметовете на близки общини, както и общественици и политици.

Тържествената програма по откриването на новия мюсюлмански храм включваше четене на Коран-и Керим, както и поднасяне на приветствия от страна на официалните гости. Инж. Незап Топал, който изготви проекта за новата джамия в Габерово и бе ръководител на цялата строително-монтажна дейност по изграждането ѝ, представи хронологията по построяването на храма.

 „Досега мюсюлманите в Габерово използваха като месджид една стара къща. Новата джамия беше построена на мястото на използваната досега постройка. Тя е с капацитет да побере едновременно около 350 човека.“ – разказа за Grandmufti.bg районният мюфтия на Айтос Селятин Мухарем.

По думите на айтоския районен мюфтия, джамията в село Габерово е построена със средствата на дарители. По този повод в рамките на тържествената церемония в събота дарителите, а и хората с особен принос за построяването на новия мюсюлмански храм, получиха благодарствени плакети.

Празничната програма завърши с дуа и с курбан, който събра на споделен обяд стотиците гости, уважили празника.

Интересен факт е, че село Габерово е най-близкото населено място до българското Черноморие в Община Поморие, в което има действаща джамия. В миналото селото е било със смесено население, но днес то е населено почти изцяло от мюсюлмани.

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.