Успешно завърши космическата мисия на мюсюлманина от ОАЕ Хазза Ал-Мансури

Хазза Ал-Мансури след кацането обратно на Земята

Младият мюсюлманин от Обединените арабски емирства Хазза Ал-Мансури, който на 25 септември тази година отлетя за пръв път в космоса, успешно завърши космическата си мисия. 35-годишният мюсюлманин бе първият астронавт на Емиратите, отлетял в космическите пространства.

По време на 8-дневната международна мисия в орбита Ал-Мансури бе придружаван от колегите си Олег Скрипочка от Русия и Джесика Меир от САЩ, с които бяха заедно на борда на Международната космическа станция. Ал-Мансури тръгна обратно към Земята на 3 октомври 2019 година в 11:59 часа и се приземи в 14:59 в околностите на град Жезказга́н в Централен Казахстан, Карагандинска област. На връщане космонавтът бе придружаван от астронавта на НАСА Ник Хейг и руския космонавт Алексей Овчинин, които успешно завършиха 203-дневната си мисия на международната космическа станция. Олег Скрипочка и Джесика Меир ще останат в орбита като част от 6-членния екип на борда на станцията.

След официалното посрещане на космонавтите те бяха прегледани от лекарски екип, за да се проследи здравословното им състояние. По информация на руската космическа агенция „Роскосмос“ физическото състояние и на тримата е било стабилно.

Въпреки че мисията на Хазза Ал-Мансури в орбита бе сравнително кратка като продължителност, тя предизвика изключителна гордост у сънародниците му. Причината за това е, че Обединените арабски емирства за пръв път изпращат свой космонавт в космоса.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.