КСД: Близо 9 500 семейства са получили курбанско месо по време на социалната ни кампания тази година

Комисията по социални дейности (КСД) към Висшия мюсюлмански съвет проведе редовното си месечно заседание на 3 октомври (четвъртък) 2019 година. В пълен състав членовете на комисията направиха анализ на социалните дейности по време на един от най-активните периоди през година -  Курбан Байрам 2019 година.

„В рамките на Кампанията за курбани през настоящата 2019 година  Мюсюлманско изповедание, със съдействие от партньорските си неправителствени организации от чужбина, успя да заколи курбани, които възлизат  на общо 941 хиссета (курбански дяла). Това ще рече, че ориентировъчно 9 410 семейства са били подпомогнати с курбанско месо в рамките на Курбан Байрам 2019 година.“ – заяви за Grandmufti.bg експертът от Отдел „Социален“ Джефер Исов.

При анализа на социалната дейност на комисията по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан стана ясно, че тази година в 20 районни мюфтийства са раздадени общо 3447 хранителни пакета (с 550 повече от раздадените през 2018 година). Организирани са били и ифтари в повече от 400 населени места с участието на близо 190 000 души.

В рамките на октомврийското заседание на КСД бяха обсъдени още планове и организационни въпроси, свързани с предстоящата кампания „Седмица на сираците“ 2019. Заседателите разгледаха внесените нови кандидатури за подпомагане на сираци, като всички общо 5 деца без родители, предложени от районните мюфтийства, бяха одобрени за получаване на месечна социална помощ. Участниците в заседанието обсъдиха още и колко деца ще спрат да получават социалната си помощ през идната 2020 година поради навършване на крайна възраст. Разгледани бяха и постъпилите заявления за отпускане на еднократна социална помощ на нуждаещи се.

 

 

Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.