Мюсюлмани в САЩ купиха сградата на нощен клуб, за да я превърнат в джамия

 

Сграда на някогашна църква в град Тъмастън (щата Кънектикът в САЩ) преди години е превърната в действащ нощен клуб. Живеещи в града около 30 мюсюлмански семейства обаче, имигранти от Македония, не успели да останат равнодушни към случилото се. Не могли да приемат този израз на неуважение към Бога и през 2013 година купили зданието от шведските християни и със споделени усилия, с доброволческия труд на майсторите сред тях, започнали да преустройват сградата в  джамия.

 

Сега в джамията за молитва и прекарване на времето заедно идват както македонските мюсюлмански семейства, така и други мюсюлмани, живеещи наблизо. В джамията работи имам от Дирекцията по религиозните въпроси „Диянет“ на Република Турция.

 

 

 

Как църквата беше преустроена в джамия?

 

Ръководителят на  Асоциацията на  джамиите „Нур“ Менсур Мерсим на Forum USA разказва историята на  джамията:

„Преди тук беше църква, после сградата беше превърната в нощен клуб. Това много ни нарани - че място за молитви се превърна в дискотека. Тогава решихме да купим зданието и да го превърнем в джамия. Ние сме строители, около 40 човека. Минаре и полилей специално докарахме от Турция“.

 

Членът на Управлението на Асоциацията на джамиите „Нур“ Сезаи Вахид отбелязва: „Купихме зданието на 20 декември 2013 година, като внесохме в банката необходимите средства. На 25 май 2014 година, в нощта Мирадж, открихме джамията. С помощта на Аллах завършихме строителството за шест месеца. Почувствах как Господ ни помага. Един пример за това - събрахме средства, за да купим врата, получихме пари. Отидохме в Ню Йорк за врата и наш сънародник, който ни помагаше, каза „Това е от нас“ и не ни взе пари.

Вахид добавя още: „В Тъмастън ние всички сме в добри отношения. Ако някому е нужна помощ оставяме личните си работи и отиваме да му помогнем. Най-важното е да живеем в мир и разбирателство“.

 

Източник: Yeni Asya

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.