Ден на отворените врати в немските джамии по случай националния празник на Германия

 

За поредна година джамиите в Германия отвориха вратите си в рамките на честванията на националния празник Ден на германското единство. Той се отбелязва всяка година на 3 октомври. В тази връзка вчерашният ден за дванадесета поредна година бе Ден на отворените врати за голяма част от мюсюлманските храмове на територията на Германия, като тазгодишното мото на проявата бе „Хората правят родината“.

Целта на инициативата е насърчаване на междукултурния и междурелигиозния обмен и диалог, както и подпомагане на процеса на борба с разпространени предразсъдъци и стереотипи, свързани с мюсюлманите. Ежегодното събитие се организира от Мюсюлмански координационен съвет на Германия – платформата, която обединява най-големите мюсюлмански организации в страната.

Интересът към инициативата както от страна на джамийските ръководства, така и от страна на посетителите немюсюлмани расте с всяка изминала година. През 2018 година в нея се включиха близо 900 джамии, а тази година повече от 1000 мюсюлмански храма взеха участие в Националния ден на отворените врати на джамиите с близо 100 000 посетители. В този ден джамийските настоятелства предлагат беседи, екскурзоводски турове за всички желаещи, както и готовност да отговорят на всички въпроси от страна на заинтересованите от исляма гости.

Германия е страната, в която живее втората по численост мюсюлманска общност в Западна Европа след тази във Франция. Мюсюлманите в Германия наброяват близо 4.7 млн. души от всички общо 81 млн. жители. За съжаление през последните години немската мюсюлманска общност става обект на все по-изразена и засилваща се ислямофобия и е жертва на различни по вид престъпления от омраза. Само през изминалата 2018 година са регистрирани близо 100 антимюсюлмански нападения срещу джамии и ислямски институции. 813 е регистрираният общ брой на престъпленията от омраза срещу мюсюлмани, като в това число влизат  обиди, заплахи и физически посегателства. 54 лица са пострадали при нападенията.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.