УНИЦЕФ и Ислямската банка за развитие създадоха мюсюлмански благотворителен детски фонд

Детският фонд на ООН (УНИСЕФ) и Ислямската банка за  развитие (ИБР) създадоха нов фонд за оказване на хуманитарна помощ на милиони нуждаещи се деца, предоставени от мюсюлманските благотворителни организации.

Както съобщава УНИЦЕФ, в резултат от заседанията в Ню Йорк Глобалният мюсюлмански благотворителен детски фонд (GMPFC) ще стане първата подобна структура, създадена в ООН благодарение на дарения на мюсюлманите.

Събраните във фонда дарения ще бъдат насочвани за реализация на програми за помощ при непредвидени обстоятелства и развитие, се казва в съобщението.

Като цяло даренията от зекят ще бъдат около 600 млрд. долара, което би позволило да се финансират задачи в областта на устойчивото развитие. Ръководството на фонда ще се осъществява от ИБР. Ежегодните дарения от зекят във фонда се очаква да са от порядъка на 250 млн. долара.

Ръководителят на ИБР Бандар Хаджар, автор на съобщението, отбелязва, че в света расте необходимостта от хуманитарни помощи.

„От началото на 2019 година от хуманитарна помощ в света се нуждаят 184 млн. човека, в това число 89 млн. деца. Насилие, жестоко отношение, болести, свързани с изменение на климата, и стихийни бедствия – всичко това оказва неблагоприятно влияние върху децата.“ – казва още Хаджар.

 

Източник: Islam.ru

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.