Мюсюлмани в Канада осъдиха остро расистката проява на премиера Трюдо

Снимка: TheCanadian Press

Преди дни около канадския министър-председател Джъстин Трюдо се разрази скандал, при който той бе обвинен в расова дискриминация. Обвиненията са на база разпространена от Time стара негова снимка, на която е облечен в бяла роба, с тюрбан на главата, а тялото му е боядисано в кафяво.

Според разпространената информация снимката е от 2001 година, когато Трюдо е бил учител в частно училище „Уест Пойнт Грей“. Тогава се състояла и тематичната гала вечер „Арабски нощи“. Зита Астравас, ръководител на комуникационния отдел в партията на Трюдо потвърди, че снимката е автентична и „чернокожият“ мъж на нея е действително канадският премиер.

Във връзка с разразилия се скандал Националният съвет на канадските мюсюлмани излезе с официално изявление, в която остро осъжда расистката проява на Джъстин Трюдо и също така го призова да се извини.

„През 2001 година, когато бях учител във Ванкувър, участвах в гала вечер по случай края на годината. Аз се облякох с костюм на Аладин и си сложих грим. Не трябваше да го правя. Трябваше да помисля, но не го направих. Извинявам се искрено. И наистина съжалявам“. – заяви канадският премиер Трюдо след публикуването на скандалната снимка.

Извинението на Трюдо беше направено след по-малко от час, откакто Националният съвет на канадските мюсюлмани разпространи изявлението си с призива към премиера. Впоследствие в социалните мрежи представители на мюсюлманската организация благодариха на политика за поднесеното извинение.

Националният съвет на канадските мюсюлмани е независима, неправителствена, неполитическа организация, която се бори за защита правата на канадските граждани и гражданските им свободи. Сферата на дейност на националния съвет е насочена приоритетно към борбата с ислямофобията и дискриминацията и утвърждаване на междукултурното разбирателство.

 

 Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.