Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи на 3-дневно посещение в Руската федерация

 

Духовният водач на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи, придружаван от главния секретар Джелал Фаик, бе на посещение в Руската федерация в периода 22-24 септември 2019 година. Тридневната визита в Москва беше по случай тържествените мероприятия, организирани от Духовното управление на мюсюлманите в Русия с председател руския мюфтия шейх Равил Гайнутдин. 

Главният мюфтия на България взе участие в тържествените чествания в Русия по покана на мюфтията на Духовното управление на мюсюлманите в Русия Шейх Равил. Тържествата се провеждат по повод 115-ата годишнина от откриването на Московската съборна джамия, 25 години от учредяването на Духовното управление на мюсюлманите в Руската федерация, 20 години от създаването на Московския ислямски институт, а също и по случай 60-годишния юбилей на домакина шейх Равил Гайнутдин.

Празничните чествания в руската столица събраха повече от 500 високопоставени гости от близо 50 държави по света. Сред тях бяха мюфтии, интелектуалци и политици от ислямски страни, ректори и представители на изявени ислямски образователни центрове и университети в Бахрейн, Оман, Египет, Турция, Саудитска Арабия и Казахстан, България и други.

Юбилейните тържества в руската столица бяха съчетани с провеждането на VII-ия Конгрес на мюсюлманския духовен съвет на Русия, който се състоя на  23 септември (понеделник) в Съборната джамия на Москва.

За пръв път храмът стана място за провеждане на толкова грандиозно събитие с участие на гости от цял свят.

Московската съборна джамия в руската столица е построена през 1904 година и през цялата си 115-годишна история е останала действаща, дори по време на двете световни вони, а също и през гражданската война в Русия през 30-те години на XIX-и век. Мюсюлманският храм е бил цялостно реновиран през 2015 година.

Днес повече от 2 милиона и половина мюсюлмани живеят само на територията на Москва, а около 1 милион са мюсюлманите в райони около Москва и в Санкт Петербург.

 

 

 

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.