За междурелигиозен мир и разбирателство призоваха изпълнители от музикалната сцена по време на Празника на религиите в София

„Не искаме ли всички да има свобода,

който иска – вярва, това е ценността.

Всеки има право да живее на света,

не е ли то ислямът – не е ли същността?“

 

Музикална формация „Надежда“ – град Рудозем

 

… … …

С послание за мир, отправено от музикалната сцена в столичното Ларго, децата от музикална формация „Надежда“ – град Рудозем с художествен ръководител Нихат Адемов откриха четвъртото издание на Празник на религиите. Междурелигиозното събитие се проведе на 19 септември (четвъртък) 2019 година под мотото „Живеем заедно в разбирателство, уважение и сътрудничество“. То бе организирано за поредна година по инициатива на Столична Община, Софийска метрополия и Национален съвет на религиозните общности в България (НСРОБ).

Честването на Празника на религиите тази година включи тържествен концерт с участието на представители на официалните религиозни общности и възможност за туристическа обиколка на четирите религиозни храма, разположени в т.н. „четириъгълник на толерантността“ в центъра на столицата.

„Чрез музиката показваме, че живеем в хармония. С богатата програма показваме различните лица на нашите вярвания, на основните религии.“ – каза заместник-кметът по културата на Столична община доц. Тодор Чобанов при откриването на Празника на религиите. Приветствията си към всички гости поднесоха още отец Ангелов от Софийска метрополия, както и председателят на НСРОБ и заместник главен мюфтия на България Бирали Мюмюн Бирали.

На сцената се изявиха изпълнители като Етиен Леви, Хайгашот Агасян, Нели Андреева – солист на ансамбъл „Филип Кутев“, народния певец Антонио Симеонов, както и много други изпълнители и музиканти, както и музикални и танцови формации от различните религиозни общности.

Чрез музикалното и танцовото изкуство всички те се обединиха около разбирането за мирно и толерантно междурелигиозно съжителство, отправяйки молитва към Единствения и общ Господ за всички…

 

… … …

„Докога ще се лутаме в мрак?

Нека разумът води сърцата,

чуй ме, Господи, чуй,

дай ми знак и върни любовта на земята.“

Хайгашот Агасян

 

Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.