Мюфтийският съвет с подробен анализ на Кампания за подпомагане на ислямското образование 2019

 

На 19 септември (четвъртък) 2019 година се проведе редовно заседание на Мюфтийския съвет. Един от фокусите по време на работната среща беше поставен върху проведената тази година Кампания за подпомагане на ислямското образование. Представителите на Отдел „Образование“ към Главно мюфтийство представиха подробен доклад с разчет и анализ на тазгодишното издание на кампанията. Стана ясно, че общата  събрана сума през 2019-та е 419 927.42 лева. Сравнено с 2018 година, ръстът е с  96 511.90 лева.

В рамките на проведения Мюфтийски съвет главният мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи и заместникът му Бирали Бирали лично връчиха благодарствени плакети за най-изявените в инициативата районни мюфтийства от страната.

„Тези високи резултати ни мотивират, че мюсюлманкото общество в България осъзнава важността на даряването и с всяка година става все по - активно, защото даряването и съпричастността са важен фактор за ислямското образование. Правим дуа Аллах да възнагради всички, които участваха в тази благотворителна кампания.“ – казаха пред Grandmufti.bg от Отдел „Образование“. 

Кампанията за подпомагане на ислямското образование се провежда вече по традиция всяка година. Първото ѝ издание е преди 13 години. Всички събрани средства от инициативата се използват за различни нуждите в сферата на ислямското образование в България. Сред тях са повишаване качеството на религиозното образование на децата както в коран-курсовете към районните мюфтийства, така и в държавните училища, също разширяване и развиване дейността на курсовете по Коран у нас, отпускане на стипендии за ученици и студенти. Средствата се изразходват и за финансиране дейността на духовните училища в България, за организиране на курсове и семинари за преподавателите и учениците от тези духовни учебни заведения, както и за издателска дейност и много други. 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.