Успешно завърши курсът за преквалификация на педагози от мюсюлманската общност по съвместен проект между различни институции

На 2 септември (понеделник) 2019 година се проведе държавният изпит за всички общо 15 педагози от мюсюлманската общност, които преминаха през двумесечно обучение за следдипломна преквалификация. Те успешно издържаха изпита си, с което курсът за преквалификация официално завърши. Той бе стартиран през юни тази година по съвместен образователен проект между Министерство на образование и науката (МОН), Главно мюфтийство, Висш ислямски институт (ВИИ) и Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБит).

Държавният изпит на курсистите се състоя под формата на писмено развиване на два въпроса – един от теологическите дисциплини и един от нерелигиозните дисциплини. Така 15-те успешно завършили следдипломната си преквалификация педагози вече имат правото да преподават по свободно избираемия предмет „Религия ислям“ в държавните училища в страната.

„Смятам, че това беше един успешно реализиран съвместен образователен проект между МОН, Главно мюфтийство, ВИИ и УниБит. Преподавателите по време на курса положиха голямо старание и програмата бе харесана от всички участници.“ – сподели за Grandmufti.bg Амир Фелети – началник на Отдел „Образование“ в Главно мюфтийство.

Обучението по време на следдипломната преквалификация беше водено от преподаватели от Висш ислямски институт и УниБит, в това число д-р Мустафа Хаджи, д-р Сефер Хасанов, д-р Ариф Абдуллах, д-р Емине Байрактарова и д-р Кадир Мухаммед. От страна на УниБит преподаватели бяха проф. Жоржета Назърска, д-р Светла Шапкалова, д-р Марсел Израел, проф. Мария Шнитер и д-р Жасмина Донкова. 

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.