Деца от летните коран-курсове в сливенско взеха участие в регионално състезание по Основни познания за исляма

Районно мюфтийство – Сливен проведе регионално състезание по Основни познания за исляма, което се състоя на 29 август (четвъртък) тази година. В него се включиха деца от пет от всички общо девет коран-курса, които се проведоха в региона през изминалите месеци юли и август.

В началото на програмата домакините от Районно мюфтийство - Сливен приветстваха всички участници, преподаватели и гости, като ги запознаха с всички детайли около регламента на състезанието.

Форматът на регионалното състезание включваше общо четири кръга, в рамките на които възпитаниците на летните коран-курсове трябваше да покажат знанията си за исляма на теория и практика. В първи кръг те решаваха тест, във втория кръг отговаряха устно на въпроси от религиозно естество. Третият кръг имаше за цел да провери практическата подготовка на децата в различни сфери на религията. В последната част от състезанието участниците четоха сури от Свещения Коран наизуст.

Знанията на всички участници от сливенско бяха оценявани от жури в състав: Акиф Акифов – районен мюфтия на Сливен, Мехмедали Пътърлъ – член на Висшия мюсюлмански съвет и настоящ имам на село Ябланово, както и Селями Илхан – гост-имам към сливенското мюфтийство от Република Турция.

След като завърши с оценяването журито официално обяви имената на  финалистите. На първо място се класира дете от коран-курса на град Нова Загора, на второ място – възпитаник на коран-курса в Ямбол и на трето място – отново ученик от летния коран-курс в Ямбол.

От името на Районно мюфтийство – Сливен на първенците бяха връчени предметни и парични награди. Предметни награди получиха и всички останали участници в регионалното състезание по основни познания за исляма.

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.