Приветствие от главния мюфтия по случай настъпването на новата 1441 година по Хиджри

 

Скъпи братя и сестри мюсюлмани,

Измина още една година от нашия живот. В началото сме на новата 1441 година от преселението на Мухаммед (с.а.с.) от Мекка в Медина. Новата година означава ново начало, нови надежди и нови перспективи. Разбира се, трябва да направим и равносметка на изминалата година - какво постигнахме и какво пропуснахме. Нека да направим своята равносметка, преди да бъдем изправени пред Аллах Теаля и да ни бъде търсен отговор за делата.

Фактът, че новата година започва с преселението на Мухаммед (с.а.с.) от Мекка в Медина, изисква да обърнем внимание на преселението, което не означава непременно преселване от едно населено място в друго. Преселването също може да бъде и от едно положение към друго.

Нека се преселим от старата година в новата; от извършване на грешки към теубе; от лоши навици към добри порядки и от заблуда към напътствие. Това е преселението, което е завещано от Мухаммед (с.а.с.), това е преселението, което ще спаси всички ни и това е преселението, което ще ни направи щастливи.

Има и още един момент в този смисъл – да се преселим от пасивност към активност по отношение на разпространението на ислямските ценности. В нашето съвремие забелязваме много активни развратници и пасивни праведници. Пасивността е не по-малко престъпление от извършването на грехове, даже бих казал е по-лошо, защото развратникът върши престъпления явно, а пасивният праведник му помага, тъй като не прави нищо за духовното израстване на хората. Следователно излиза, че пасивният се съгласява с всичко, което става около него.

Ето защо е необходимо да преосмислим делата си през изминалата година и да направим всичко възможно да сме по-добри и по-активни през предстоящата година. Всеизвестно е, че животът е прекалено къс и с неясен край, което не ни позволява  да отлагаме извършването на добри дела.

Нека Аллах Теаля да ни дари с берекет и рахмет и да ни напъти към активност в добрините и възпиране пред лошите навици.

Аллах да ни закриля и напътства!

 

д-р Мустафа Хаджи,

главен мюфтия на Република България

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.