Строят първата от десетилетия насам джамия в столицата на Литва Вилнюс

Центъра за ислямска култура и образование във Вилнюс, ползван днес за мюсюлманските богослужения

Само до няколко години мюсюлманската общност във Вилнюс, столицата на Литва, ще се сдобие с мюсюлмански храм. Такъв там липсва през последните пет десетилетия, въпреки че в региона от близо 6 века  живеят мюсюлмани. Джамията ще бъде с капацитет да приема едновременно 600 човека, съобщава информационният портал 15min.It.

Имотът за строежа на храма е осигурен безплатно от държавата и е с площ от близо 9 000 кв.м. По думите на мюфтията на Литва Александрас Беганскас, за проекта не може да се разчита на държавна субсидия, но се очаква финансиране от страни като Турция, Катар и Саудитска Арабия.

Строежът на новата джамия ще стартира веднага щом бъдат получени всички строителни разрешения и събрани необходимите финанси.

Към момента в Литва има общо 4 действащи джамия – в град Каунас и няколко татарски села, тъй като мюсюлманите в страната са преобладаващо етнически татари.

Мюсюлманската общност в столицата Вилнюс използва за богослуженията си Центъра за ислямска култура и образование, в който се събират между 150 и 200 човека за всяка петъчна молитва.

Според кмета на Вилнюс Ремигиюс Шимашюс, местоположението, на което ще бъде изградена новата джамия, не е най-подходящото за целта. Той смята, че мюсюлманският храм трябва да бъде разположен в близост до централен столичен площад, където именно е имало джамия до 1968 година. Към момента този терен е зает от не толкова значими общински постройки, които според градоначалника не е проблем да бъдат съборени.

Автор: Л. Чаушева

Снимка: En.delfi.It

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.