Малките мюсюлмани от Варна показаха наученото по време на летните коран-курсове в регионално състезание

 

На 29 август (четвъртък) тази година се проведе регионално състезание по Основни познания за исляма в град Варна. То беше организирано от Районно мюфтийство-Варна и се състоя в „Азизие“ джамия в морската столица.

Участие в надпреварата за религиозни знания взеха общо 32 деца, представители на 12 летни коран-курса в общо 11 населени места във варненско. Според нивото си на напредналост те бяха разделени на две отделни състезателни групи.

Малките мюсюлмани имаха възможността да покажат наученото за религията ислям по време на лятната ваканция, като положиха писмен тест, четоха наученото от Свещения Коран наизуст, бяха изпитани и върху уроците от „ЕЛИФ - БА“, а също и направиха демонстрация на практическите си религиозни познания. Това бяха и четирите кръга, които включваше регионалното състезание.

Журито по време на регионалното състезание във Варна бе в състав: председател - Джелил Джелил, преподавател в Духовно училище „Нювваб“ в Шумен; Исмаил Ахмедов – координатор на летните коран-курсове във варненски регион и Салих Хасан, дългосрочно командирован от Република Турция имам към Районно мюфтийство – Варна.

След оценяването на индивидуалното представяне на всяко от децата в различните състезателни панели екипът на журито оповести резултатите от класирането. И те бяха, както следва.

Първо ниво

I място:

Джемиле Хюсеин от летния коран-курс в Езерово с ръководител Хатидже Шукри;

II място:

Енер Шефкет от летния коран-курс във Варна с ръководител Сонер Шефкъ;

III място:

Атче Халил от летния коран-курс в Медовец с ръководител Бекир Бекир;

 

Второ ниво

I място:

Юсеф Уаракия от първа група на летния коран-курс във Варна с ръководител Хатидже Шукри;

II място:

Джеват Хасан от втора група на летния коран-курс във Варна с ръководител Сонер Шефкъ;

III място:

Алиосман Хасан от летния коран-курс в Медовец с ръководител Бекир Бекир;

В края на състезанието районният мюфтия на Варна Нурай Шукри лично поздрави финалистите за достойното представяне на регионалното състезание, като им връчи грамоти и парични и предметни награди. Награди получиха и всички останали участници в състезанието. Домакинът закри регионалното състезание по основни познания за исляма, като изрази най-искрените благодарности от името на Районно мюфтийство – Варна към всички участници, техните преподаватели и родители.

Организаторите бяха подготвили обяд за всички гости.

Автор: Л. Чаушева

 

Автор: Л. Чаушева

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.