XIV-то регионално състезание по Oсновни познания за ислямa се проведе в Шумен

За четиринадесета поредна година на 28 август в градШумен се проведе регионално състезание по Основни познания за исляма.

Програмата беше открита с четене на Коран-и Керим и продължи с поздравителното слово на Месут Мехмедов - районен мюфтия на град Шумен и домакин на събитието.

В надпреварата за знания участие взеха общо 42 ученици, като тя се състоя от общо четири кръга. Първият кръг беше решаване на тест. Вторият етап беше устен, като участниците трябваше да отговорят на два въпроса, свързани с итикад и ибадет. В третия кръг състезателите отговаряха на въпроси свързани със Сиер и Ахляк. В последният кръг участниците четоха откъси от  Коран-и Керим.

Журито на състезанието беше с членове д-р Осман Ибрахимов – преподавател от Духовно училище „Нювваб“ - Шумен, Орхан Басри – специалист към Отдел „Иршад“ при Районно мюфтийство – Шумен и Нихат Шабан – имам-хатиб на село Загориче, Община Каолиново.

Учениците от летните коран-курсове разнообразиха състезателната програма с изпълнения на иляхи и рецитал на религиозни стихотворения.

След извършеното от екипа на журито класиране водещият на състезанието обяви резултатите.

На първо място се класира Сонер Айдън Осман – ученик  от град Каолиново, кв. Кус с преподавател Гюллю Ахмед. На второ място се класира Илдърай Гюнай Ирфан, ученик от селоХитрино с преподавател Хюлия Салиева, а на трето място -Равза Сали Басри от село Капитан Петко с преподавател Неврие Осман.

Районно мюфтийство - Шумен осигури подаръци за всички участници в състезанието.

Класиралият се на първо място спечели като награда велосипед. Наградата за второ място беше таблет, а за трето място - часовник. Освен с тези награди първенците бяха отличени и с грамоти, както и с парични награди. 

След края на състезанието всички гости -  участници, преподаватели и други присъстващи, бяха нагостени с обяд, осигурен от Мюсюлманско настоятелство - град Шумен.

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.