Представители на 33 летни коран-курса от айтоско се събраха на регионално състезание в село Разбойна

Руенското село Разбойна бе тазгодишният домакин на регионалното състезание по Основни познания за исляма, организирано от Районно мюфтийство – Айтос. То се проведе на 26 август (понеделник) тази година в джамията на селото.

Летните курсове по Коран от региона бяха представлявани от по 1 участик, като всички състезатели бяха разпределени в общо две нива според напредналостта. В Iниво се състезаваха 24 деца, а във IIниво – общо 9.

Програмата беше открита с прочит на откъс от Свещения Коран от представителя на летния коран-курс в село Дъбник Синан Нихат Мехмед. След което, поради отсъствието на районният мюфтия на Айтос Селятин Мухарем, гостите бяха приветствани от представителите на мюфтийството в Айтос - Хюсеин Салим – експерт към Отдел „Иршад“ и ваиза Сунай Рамадан.

Децата бяха запознати в детайли с регламента на състезанието за религиозни познания. Според националния формат то включваше общо три кръга, проследяващи теоретичните и практическите познания на децата за ислямската религия, а също и уменията им за рецитиране на откъси от Свещения Коран.

Състезателната програмата включваше и културно-религиозна част, в която участие взеха общо 10 деца, отново възпитаници на летните коран-курсове в региона.

Нелеката задача да избере най-знаещите сред всички участници беше поверена в ръцете на журито с членове Хюсеин Салим – експерт към Отдел „Иршад“ в Районно мюфтийство - Айтос, Сунай Рамадан – ваиз за региона и Тайфун Мехмед - временно изпълняващ длъжността имам в село Люляково.

Екипът на журито класира на първо място Айсел Халил Хамди от летния курс по Коран в село Пещерско, която се състезаваше в Iниво. Първенец сред участниците във II ниво беше Осман Алиерджан Мехмед от летния коран-курс в село Просеник.

От името на районния мюфтия на Айтос Селятин Мухарем финалистите на първите места получиха грамоти и награди.

Състезанието завърши с пожелания за успех, здраве и берекет за всички участници, отправени от организационния екип на регионалното състезание.

За всички близо 170 присъстващи участници и гости на състезанието в Разбойна беше подготвен и обяд, осигурен от Районно мюфтийство - Айтос.

  

Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.