42 деца отпразнуваха първия си прочит на Корана в Рудозем

Няколко хиляди души се събраха пред централната джамия в град Рудозем, където на 25 август (неделя) 2019 година 42 деца от общината представиха религиозно-образователна програма по време на специално организирано хатим-тържество. Поводът за този своеобразен празник стана първият им прочит на Свещения Коран.

По време на програмата подготвените от преподавателите Вахди Делихусев, Нихат Адемов и Мюмине Шерифова деца рецитираха знамения от Свещения Коран на арабски и тяхното значение на български език, изпълниха поучителни песни и стихотворения, с които припомниха на присъстващите ислямските добродетели и ценности. Хатим-тържеството се проведе по инициатива на родителите на децата и бе реализирано със съдействието на Мюсюлманско настоятелство - град Рудозем.

Програмата завърши с молитва (дуа), отправена от децата за напътствие и благоденствие за цяла България.  

Официални гости на тържеството бяха главният мюфтия на Република България д-р Мустафа Хаджи, районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов, районният мюфтия на Пазарджик Абдуллах Салих, кметът на Община Рудозем Румен Пехливанов и заместникът му Недко Кулевски, както и още представители на общинската администрация в  Рудозем. Присъстваха и народните представители Хайри Садъков и д-р Даниела Дариткова, областният управител на Област Смолян Недялко Славов, както и кметът на Община Мадан Фахри Молайсенов. Тържеството беше уважено още от директора на Духовно училище - Момчилград Ахмед Бозов, представители на мюсюлмански настоятелства, имами, общественици, както и гости от съседна Гърция.  

В своето приветствено слово районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов поздрави преподавателите, родителите и децата за усилията и търпението, което са проявили в подготовката и възпитанието на децата си според ислямските ценности.

„Всеки един от нас има за мисия да допринесе за благото на обществото и страната ни. Обществото и институциите трябва да подкрепят бъдещето на децата ни, като е важно принципите на исляма да залегнат в техните сърца и да дават отражение в делата и поведението им.“ – каза в приветствието си смолянският районен мюфтия.

Кметът на Община Рудозем пожела на децата този ден да бъде началото на пътя им, да продължават в тази насока, защото той този път ще им донесе само ползи - както за тях, така и за техните близки: 

„За да имаме силно общество, трябва да имаме ценности, затова е важно наред с училищното образование и домашното възпитание да се възпитават и развиват и религиозните ценности, които все повече ни липсват. Само така ще има гарант за едно сигурно общество.“ – заяви Румен Пехливанов. Градоначалникът увери също, че подобни инициативи винаги са били подкрепяни и ще продължават да бъдат подкрепяни от Община Рудозем. 

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи поздрави децата, родителите им и техните преподаватели и се обърна с наставление към всички присъстващи да наблегнат на религиозното възпитание на децата, защото деца, които не се възпитават на религиозните ценности, рискуват да попаднат в капана на насилието, безнравствеността и всички други пороци на нашето съвремието, без да ги е грижа за другия. 

„Живеем в смутни времена, в които липсата на религиозност дава своето негативно отражение. И историята ни е показала, че обществото без религия не може да съществува, защото светът не е изграден само от материалното.“ – с тези думи главният мюфтия се обърна към хилядите гости на събитието и заяви, че само когато подрастващото поколение е възпитано с религиозните ценности и ги следва, то и обществото може да се надява на добро бъдеще и просперитет. 

В края на програмата на децата бяха връчени подаръци от главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи, от Районно мюфтийство – Смолян и от кмета на Община Рудозем Румен Пехливанов. Дарения направиха и присъстващите в специално поставените за децата дарителски урни. 

Тържеството завърши с обяд за всички гости и присъстващи, осигурен от родителите на завършилите първия си прочит на Свещения Коран 42 деца.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.