Мюсюлмански футболист с грандиозна кампания за строежа на първата официална джамия в Севиля

Известният френски футболист с малийски произход Фредерик Омар Кануте се прочу със спортната си кариера в големи европейски клубове като „Лион“ и „Тотенхайм“. 

Днес той е особено активен в сферата на благотворителността. Като мюсюлманин преди години Кануте заплати солидна сума, за да  подпомогне съществуването на ислямско място за богослужения в испанския град Севиля, което в противен случай трябвало да бъде затворено.

Тази година футболистът стартира грандиозна кампания, целяща строежа на ислямски комплекс, включващ джамия и културен център в град Севиля. Това ще бъде първата официална джамия в града от 700 години насам. Идеята на инициаторите е комплексът не само да задоволява религиозните нужди на местните мюсюлмани, които наброяват близо 300 000 души, но да е в услуга на всички хора, без значение на религиозно-културния им произход. Надеждата е, че центърът ще успее да изиграе ролята на мост между културите и религиите, както и да работи за преодоляване на различните стереотипи и предразсъдъци, свързани с исляма и мюсюлманите.

Един от мотивите на футболиста Кануте и съмишлениците му е, че Севиля, a и Андалусия като цяло, представлява много сериозен туристически интерес, като голяма част от туристите са мюсюлмани. Затова те смятат, че строежът на постоянна и официална джамия в Севиля е сериозна и значима кауза, която ще бъде от изключителна полза за всички.

Кампанията на Кануте се разпространява в социалните мрежи с хаштаг #Kanoute4SevilleMosque, като за реализирането ѝ се ползва социалната платформа Launch Good.

За реализирането на проекта са необходими 350 000 долара. Към момента в платформата Launch Good вече има събрани около 289 000 долара.

 

 Автор: Л. Чаушева


 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.