Много млади хора избраха организацията на Главно мюфтийство за изпълнението на хаджа си тази година

Много младежи и млади семейства избраха организацията на Отдел „Хадж“ към Главно мюфтийство, за да изпълнят своето поклонение в Светите места тази година. Това констатираха от организационния екип на Хадж 2019 пред Grandmufti.bg. 

„Доста млади братя и сестри, както и млади семейства са на хадж с Главно мюфтийство тази година – хора на възраст между 18 и 30 години. Което, разбира се, ни радва, Елхамдулиллях.“ – сподели Бейхан Мехмед, районен мюфтия на Кърджали и един от десетимата водачи от Главно мюфтийство на групата хаджии в Светите земи.

Той с вълнение разказва, че един от хаджиите в групата на Главно мюфтийство тази година е Хюсеин ага (Юсеин Мадански) от смолянското село Чепинци. Припомняме, че възрастният мюсюлманин получи възможността да изпълни хадж за пръв път в живота си като отплата от добри хора за извършеното от него добро – построил мост в родното си село, разчитайки единствено на собствените си сили. Много мюсюлмани от страната и чужбина се обединиха в желанието си да реализират единствената мечта на мъжа и за по-малко от 10 дни беше събрана необходимата сума, за да може Хюсеин ага още тази година да отпътува към Светите места с Главно мюфтийство.

От организационния екип на Хадж 2019 споделят и за друг интересен случай измежду тазгодишните хаджии.

 „Друг от хаджиите е близо 40-годишен брат мюсюлманин, пак от смолянско. Той никога досега не е напускал границите на страната ни, но години наред е събирал пари за посещение на Светите земи – Мекка и Медина. И ето, че първото му пътуване извън България е именно по повод изпълнението на поклонението хадж в Светите земи с организацията на Главно мюфтийство.“ – споделя с вълнение организаторът и водач на хаджиите Бейхан Мехмед.

Общо 209 хаджии избраха организацията на Мюсюлманско изповедание тази година за изпълнението на важния ибадет – поклонението хадж.. Сред тях са мюсюлмани от България и наши сънародници, живеещи в Република Турция. Всички те имаха престой от 22 дни в свещения град Мекка, а към настоящия момент са в града на Пратеника (с.а.с.) Медина. Там те ще останат до идния вторник – 27 август, когато ще отлетят със самолетен полет до Турция.

„Очаква се хаджиите от България да пристигнат по родните си места у нас на 28 август (сряда)“, сподели за Grandmufti.bg ръководителят на Отдел „Хадж“ Джемал Иса, който също е сред десетимата водачи на хаджиите ни в Саудитска Арабия.

Автор: Л. Чаушева

Снимки: Юсуф Низамоглу


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.