Регионално състезание по Основни познания за исляма се проведе в Разград

 

На 17 август 2019 година в джамията „Ахмед бей” в град Разград се  проведе XV-ото Регионално състезание по Основни познания за исляма, организирано от Районно мюфтийство – Разград.

Нетърпеливи деца от цялата разградска област още от ранна утрин започнаха да пристигат в Разград, за да премерят знанията си за своята религия, които са придобили през лятната ваканция в коран-курсовете. В състезанието тази година участие взеха 10 курса, които се съревноваваха поотделно. Състезанието премина в три кръга.  В първи кръг децата решаваха тест, в който трябваше да отбележат правилните отговори на въпроси в областта на Акида, Фъкъх, Ахляк, Сира. Вторият кръг беше свързан с четене наизуст на късите сури от Корана и изразително четене. И третият кръг бе за практически знания – извършването на намаз.

Състезанието беше открито с четене на пасажи от Коран-и Керим от  Ибрахим Топуз – гост-имам от Република Турция. След това районният мюфтия на Разград Мехмед Аля приветства всички присъстващи преподаватели, гости и деца, пожела успех на участниците и благодари на техните преподаватели за положените усилия и отговорната им роля във възпитаването на подрастващите мюсюлмани. С нелеката задача да отсее най-добрият участник се зае журито в състав: председател: Рахми Бейзат - имам на село Дянково и членове - Шакир Ахмедчиков - имам на град Разград и Хамди Незир - имам на село Мортогоново и регионален координатор на летните коран-курсове. Водещ на състезанието беше  Сунай Зюлкяр - имам на град Завет. Всички участници се представиха на ниво, като можем да похвалим и участниците от коран-курсовете, които за първи път участваха в подобен вид надпревара.

Както във всяко състезание, и в това трябваше да се излъчи победител, който е най-добре подготвен. Първенци сред коран-курсовете станаха този от село Дянково с преподавател Ибрахим Топуз – на първо място, на второ място се класира участникът от коран-курса в град Лозница с преподавател Исмаил Етемов и на трето място се класира коран-курсът на село Мортогоново с преподавател Хамди Незир. Наградният фонд включваше парични награди, таблети, ученически раници и пособия, тениски и фланелки. Състезанието включваше и спортни съревнования за забавление на участниците.

Програмата приключи с дуа и обяд за всички присъстващи, осигурен от организаторите.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.