Руският пилот Дамир Юсупов, който спаси стотици животи при въздушен инцидент край московското летище

Дамир Юсупов, многодетен баща и религиозен мюсюлманин, бе командирът на злощастния полет на „Еърбъс А321“ на „Уралски авиолинии“  на 15 август (четвъртък) сутринта. Самолетът аварира след сблъсък с ято чайки малко след излитането си от летището в Москва. Инцидентът довел до неизправност в двигателите на въздушната машина. Благодарение на скоростната и адекватна реакция на командир Дамир Юсупов и втория пилот Георги Мурзин самолетът направи успешно аварийно кацане с два отказали двигателя в царевично поле в близост до летище „Жуковски“, спасило живота на 233-те пътници на борда. Сред тях има и ранени, но без тежки травми и наранявания.

На официална церемония двамата пилоти Юсупов и Мурзин получиха почетното звание „Герой на Русия“, присъдено им лично от руския президент Владимир Путин. Представителите на останалата част от екипажа също бяха отличени с „Орден за храброст“, съобщават руски медии.

Дамир Юсупов е роден на 13 септември, 1977 година в мюсюлманско татарско семейство в град Игарка, Красноярски регион. Любовта му към летенето се ражда още в най-ранна детска възраст покрай баща му, който бил командир на хеликоптер. Желанието му било да следва във висше въздушно училище, но не успява да вземе медицинския изпит, поради което се пренасочва към правото. До 33-ата си годишнина Юсупов работи в адвокатска кантора, но в последствие решава, че трябва да се опита да постигне мечтата си. И успява. През последните 8 години е в сферата на въздухоплаването.

По повод героичния си подвиг отпреди дни, Дамир Юсупов заяви пред медии, че не се чувства като герой.

„Много хора казват, че съм герой, но, честно-казано, изобщо не се чувствам като герой. Направих това, което трябваше да направя – спасих самолета, пътниците, екипажа. Мислех само за това как да не допусна да падне самолетът и когато стана ясно, че това е неизбежно – за това как по-меко да кацне самолетът.“ – заяви командирът.

 

Автор: Л. Чаушева

 

Снимка: The Moscow Times

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.