Групата от 209 хаджии на Главно мюфтийство е вече в Светите земи

Групата от 209 кандидат-хаджии, решили да изпълнят важния ибадет хадж тази година с организацията на Главно мюфтийство, са вече в Мекка, Саудитска Арабия. В това число са мюсюлмани от България, както и изселници от страната ни, живеещи днес в Република Турция.

Групите кандидат-хаджии от България отпътуваха на 27 юли (събота)  вечерта от три сборни пункта - Гоце Делчев, Шумен и София. В неделя бе самолетният им полет от Турция за Саудитска Арабия, като в Истанбул се беше присъединила и втората част от групата кандидат-хаджии – от Истанбул, Чорлу, Измир и Бурса.

„Групата е придружавана от общо 10 ръководители, представители на организационния екип. Сред тях са заместник главният мюфтия Ахмед Хасанов, районните мюфтии на София и Кърджали Мустафа Избищали и Бейхан Мехмед, както и ръководителят на Отдел „Административен“ в Главно мюфтийство“ Бейхан Мехмед. С нас е и представителят на Главно мюфтийство в Турция Юсуф Низамоглу. Очакваме към групата да се присъедини и главният мюфтия на Република България д-р Мустафа Хаджи. При нужда хаджиите може да ползват услугите на придружаващия ни медицински екип, състоящ се от лекар и медицинска сестра.“ – сподели за Grandmufti.bgот Мекка ръководителят на Отдел „Хадж“ Джемал Иса.

 

Той разказа, че след пристигането в Мекка, където ще остане общо 22 дни, групата е извършила поклонение умре на 29 юли. По време на престоя в свещения град хаджиите ще посетят всички значими исторически места в региона, включително и пещерите, свързани с ислямската история. На 9 август всички те ще извършат поклонението хадж.

По думите на ръководителя на Отдел „Хадж“ освен всичко останало за хаджиите всяка вечер има организирани религиозни лекции в хотела. Те ще бъдат водени от различни лектори.

„След 22-дневния престой в Мекка ще останем за 8 дни в града на Пратеника Мухаммед (с.а.с.) Медина. Обратният ни полет до Турция е на 27 август. ИншаАллах всички да са по родните си места в България на 28 август.“ – каза още Джемал Иса от Отдел „Хадж“.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.