Необикновена джамия със спортна площадка откриват в Бугулма

 

На улица „Олейника“ при влизане в Бугулма от миналата година се строи нова джамия – шестата в града и 15-та в района, пише „Бугульминская газета“.

Зданието ще бъде уникално по своята архитектура. За създаването на архитектурната композиция е избрана куполната форма, необичаен вид на минарета и колони. Площта на джамията ще бъде 477.2 кв. метра и едновременно ще може да поеме до 250 човека. По план в проекта до джамията ще има спортна площадка и паркова зона. Имамът на Бугулма и Бугулмински район Рамил хазрат Хуснутдинов и ръководителят на строежа Илдар Минушев пред местната медия споделят подробности около строителството на новото здание за богослужения на мюсюлманите.

По думите на Илдар Хамитович джамията в груб строеж вече е завършена и в момента се изграждат минаретата, чиято височина ще бъде малко над 27 метра. При проектирането на тази джамия са спазени всички изисквания за практичност и безопасност. Предвидена е и мълниезащита, тъй като минаретата са най-високите точки в окръга. Скоро строителите ще пристъпят към оформянето на околокуполното пространство, като по периферията ще бъдат изградени балкони и площадки. Паралелно с изграждането на джамията се извършва и благоустрояване на територията на джамията. Оформя се спортна площадка с две игрища за мини футбол. До настъпването на зимата се предвижда да бъде изградено отоплението и остъкляването на джамията. По традиция храмът се строи с дарения от благотворители.

По план откриването на джамията да стане през 2020 година, за празника Курбан Байрам.

 

Източник: Islam.ru

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.