Скръбна вест: Почина високоуважаваният интелектуалец и бивш ректор на ВИИ доц. д-р Ибрахим Ялъмов

Днес, на 19 юли 2019 година, на 85-годишна възраст ни напусна завинаги високоуважаваният общественик, представител на висшата турска интелигенция в България и бивш ректор на Висшия ислямски институт доц. д-р Ибрахим Ялъмов.

Роден през 1934 година в шуменското село Градище, Ибрахим Ялъмов завършва Турската гимназия в Шумен през 1953 година. По-късно постъпва да следва във Философско-историческия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, където се дипломира през 1957 година. Две години е бил на специализация и в Института за обществени науки в Москва.

В продължение на повече от 20 години от живота си Ялъмов е научен сътрудник в Института за съвременни социални теории към БАН. Дълги години е преподавател, а след това и ректор във ВИИ. Народен представител е в VII-ото Велико народно събрание. Именно в Института за съвременни социални теории той защитава докторска дисертация и е избран за старши научен сътрудник - II степен (доцент) по философия.

В продължение на повече от две десетилетия доц. Ялъмов изследва проблеми, свързани с историята на турската обществено-философска мисъл. Също така се занимава с историята на турското малцинство в България и с историята на ислямската философия. Автор е на книги, на десетки монографии, студии и научни статии.

През последните години от житейски си път Ялъмов работи като хоноруван преподавател във Висшия ислямски институт и в Нов български университет.

Цялото ръководство на Мюсюлманско изповедание поднася най-искрените си и сърдечни съболезнования към семейството и роднините на доц. Ибрахим Ялъмов - нека Аллах да ги дари с търпение в този труден момент на загуба! Обръщаме се и с дуа към Всевишния да се смили над покойника, да опрости греховете му и да го удостои с най-високата степен на Дженнета!

Молитвата дженназе намаз за покойния доц. Ялъмов ще бъде отслужена в днешния петъчен ден, след икинди (следобедния) намаз, в централната софийска джамия „Баня Баши“. Погребението ще бъде извършено в град Шумен.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.