Главният мюфтия уважи възпоменателна церемония на Посолството на Република Турция

 

На 15 юли (понеделник) 2019 година Посолството на Република Турция в София проведе възпоменателна церемония, с която бе отбелязан Денят на демокрацията и националното единство и почетена паметта на мъчениците от 15 юли 2016 година.

Възпоменателната програма се състоя в резиденцията на посолството, като домакин на официалната церемония бе посланикът на Република Турция у нас д-р Хасан Улусой. Официални гости от Мюсюлманско изповедание бяха главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, тримата заместник главни мюфтии Ахмед Хасанов, Мурат Пингов и Бирали Мюмюн Бирали и главният секретар на Главно мюфтийство Джелал Фаик.

Събитието беше уважено още от представители на различни институции, ръководители на дипломатически мисии, турски бизнесмени и общественици.

Възпоменателната програма започна с едноминутно мълчание в памет на загиналите шехиди при опита за военен преврат в Турция преди 3 години. Домакинът приветства всички гости, като акцентира върху значението и важността на деня за възпоменание.

Свързваме датата 15 юли с една голяма спечелена победа от страна на Република Турция. И след 15 юли 2016 година Турция вече никога няма да бъде същата.“ – каза в обръщението си към присъстващите д-р Хасан Улусой.

Главният мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи взе участие във възпоменателната церемония, като отправи дуа за всички общо 251 шехиди, загубили живота си като мъченици на 15 юли 2016 година.

В памет на жертвите в градинката на резиденцията на Турското посолство в София беше засаден розов храст. Посланик Улусой и мюфтията Хаджи церемониално и за първи път поляха розата, която ще расте и ще напомня за трагичните събития от 15 юли в съседна Турция.

 

Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.